80 van de Langstraat gaat niet door!

Foto: Waalwijk.nieuws.nl

WAALWIJK – Fors gestegen kosten, aangescherpte regels, minder sponsoren en een tekort aan vrijwilligers. Een optelsom van uitdagingen zorgt ervoor dat het bestuur van De 80 van De Langstraat zich genoodzaakt ziet de editie van 2024 uit te stellen naar 2025.

Voorzitter Tijs van Beurden spreekt over ‘de moeilijkste beslissing ooit’. “Er is niemand die dit besluit wil nemen. Het is een nachtmerrie voor iedereen die betrokken is of zich betrokken voelt bij De 80. Maar er zijn te veel grote uitdagingen die zich niet op korte termijn laten oplossen. We zien helaas geen andere oplossing dan een tussenjaar in te gelasten. We zouden het allemaal graag anders zien.”

‘De wereld is veranderd’

De organisatie van De 80 van De Langstraat is volgens Van Beurden ‘gezond en goed georganiseerd’. “Velen dragen De 80 een warm hart toe en ondersteunen bij de totstandkoming, waardoor De 80 al ruim 40 jaar ‘haast vanzelfsprekend’ plaatsvindt. Maar de wereld is veranderd.”

Minder sponsoren en vrijwilligers

De voorzitter doelt op het wegvallen van (hoofd)sponsoren en vrijwilligers. “Ondanks de fantastische inzet en inspanningen van velen hebben we op beide fronten een groot tekort. Dat gaat wringen. Zeker als de regels voor je evenement alleen maar strenger worden én de kosten hierdoor fors stijgen. Dat is voor een organisatie niet zomaar op te lossen.” Landelijke trends tonen aan dat veel organisaties in Nederland kampen met dezelfde uitdaging.

Sluitende begroting

De voorzitter van De 80 stelt dat het al jaren een grote uitdaging is om de begroting sluitend te krijgen. “Zestig procent van onze sponsoren steunt ons in natura, bijvoorbeeld met ondersteunende diensten. Veertig procent sponsort met financiële middelen. Dat levert te weinig op om alle rekeningen te kunnen betalen. Het inschrijfgeld werd eerder al verhoogd van 25 naar 40 euro per deelnemer. Je kunt lopers geen 100 euro inschrijfgeld gaan vragen.”

Meer regels zorgen voor meer kosten

Waar de inkomsten achterblijven, stijgen de kosten. “Neem alleen al de gestegen kosten voor veiligheidsmaatregelen. Als je duizenden mensen samenbrengt, is het belangrijk dat je de veiligheid van lopers, vrijwilligers, het publiek en alle andere betrokkenen kunt garanderen. Regels schrijven voor hoe we hieraan moeten voldoen. Deze zijn fors aangescherpt. Zo moeten EHBO-verenigingen zich bijvoorbeeld houden aan de veldnorm, waardoor we minder vrijwillige EHBO’ers kunnen inzetten. En betaalde krachten zijn duurder. Zo zijn er nog meer voorbeelden van extra kosten door de eisen van de vergunningverlener.” Eisen die wij snappen en waar we ook volledig aan willen voldoen.

Klimaatverandering

Ook de klimaatverandering zorgt voor extra kosten. De gemiddelde temperatuur toont door de jaren een stijgende lijn. De editie van 2023 heeft volgens Van Beurden ‘klauwen met geld’ gekost. “Door de tropische hitte hebben we veel extra maatregelen moeten nemen. Zo werd het aantal waterpunten verdubbeld, werd de route voorzien van verneveldouches, stelde de organisatie extra water en aangepaste voeding ter beschikking, werd de medische dienst opgeschaald en het aantal vrijwilligers geoptimaliseerd.”

Op zoek naar sponsors en vrijwilligers

Ondanks de moeilijke omstandigheden gaat de organisatie niet bij de pakken neerzitten. “Als stichting zetten we alles op alles om het aantal sponsoren en vrijwilligers te vergroten. We hebben momenteel 450 vrijwilligers, dat moeten er minimaal 750 worden. Ook zijn we met hoofdsponsor Rabobank in gesprek over het aflopende contract”.

Persoonlijk bericht voor lopers

Het is niet voor het eerst dat het evenement geen doorgang vindt. Dat gebeurde ook tijdens de coronapandemie. Lopers die zich al hebben ingeschreven voor de editie 2024, krijgen van de organisatie een persoonlijk bericht.

Blik vooruit

De 42e editie van De 80 stond ingepland voor 14 en 15 september 2024. Deze gaat nu plaatsvinden op 13 en 14 september 2025. We geloven erin dat als we nu onze verantwoordelijkheid nemen, we volgend jaar weer een geweldig feest gaan neerzetten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen