Sander de Kramer trapt Week van het Oorsuizen af met indrukwekkende video

Journalist, schrijver en televisiepresentator Sander de Kramer.
Journalist, schrijver en televisiepresentator Sander de Kramer.
Foto:

Tinnitus zette het leven van Sander de Kramer (journalist en televisiepresentator) zó op zijn kop, dat radeloosheid de overhand nam. Nu hij ermee kan omgaan, wil hij iets terugdoen. Hij steunt Hoormij∙NVVS door zijn verhaal te delen en de meerwaarde van onze organisatie (voor hem) te benoemen. Een verhaal over hoop en de kracht van relativeren. Een mooie aftrap voor deze week van het oorsuizen, die de patiëntenvereniging organiseert van 7 tot en met 13 februari 2022.

Tinnitus. Het is een geluid dat alleen in je eigen hersenen bestaat. Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben hiermee te maken. Wat helpt je als paniek of machteloosheid de overhand nemen? Hoe leer er mee omgaan zolang er geen medicijn beschikbaar is? Hoormij·NVVS geeft handvatten, stimuleert onderzoek, signaleert als wachttijden bij de audiologische centra oplopen, fungeert als wegwijzer en vraagt onvermoeibaar aandacht voor wie ermee moet leren leven.

Niemand ziet het

Hoormij·NVVS toont een serie portretten en filmpjes van mensen met oorsuizen. De beelden zijn aangrijpend. Een natte vinger die over een glas wrijft, dat is wat John continu hoort. Gewone mensen, met een neutrale uitstraling, tegen een grijze achtergrond. Met voor zich een afbeelding van hun eigen geluid. Van tjilpende krekels, triangels, slijpende zaagmachines tot de ruisende zee en hele blazersensembles. Op één van de foto’s staat een kind, een mannetje van tien met in zijn handen een angstaanjagend beeld van een demon. ‘Doe maar zo eng mogelijk’ had hij gezegd. Het geluid dat hij constant hoort, maakt hem bang.

Van de eerste klachten tot er succesvol mee omgaan

Waar de één er redelijk mee kan omgaan, gaat de ander door een ware hel. Vaak overheerst het gevoel van paniek en machteloosheid. Wat is de oorzaak? Verdwijnt het nog? Hoe moet het verder? Als de KNO-arts bevestigt dat er geen medicijn voor is, gaan velen tóch op zoek naar artsen en behandelingen die je verder kunnen helpen. Begrijpelijk. Er vindt veel wetenschappelijk onderzoek plaats, maar helaas is er nog geen remedie. Wél zijn er behandelingen mogelijk om er beter mee te leren leven. In de meeste gevallen lukt dat.

Tips en adviezen

Kom in actie

Wil je ons helpen door te doneren? Met jouw steun kan Hoormij·NVVS goede voorlichting blijven geven, gesprekken tussen lotgenoten organiseren, onderzoek stimuleren en aan de bel trekken als dat nodig is. Bedankt!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen