Kasteelfeest 28 t/m 30 juni

Foto: Stichting 750 jaar Loon op Zand

Eindelijk is het zo ver. Maandenlang hebben ze er naar uitgekeken. Vrijdag 28 juni komen alle leerlingen van de basisscholen in onze gemeente naar het grote Kinderkasteelfeest. Roderick de Roestige ridder nodigde hen allemaal uit en hertog Jan van Brabant en heer Willem van Horn zijn vrijdagmorgen hun gastheren. Een zeer speciaal feest voor onze kinderen in historische sfeer.

Vrijdagavond treden 32 inwoners gehuld in fraaie schaakstukken op in het theater schaakspel de Rokade van Heerlijkheid. Aanvang 19.30 uur op Kasteelweide Loon op Zand. Mis dit niet ! Direct aansluitend treedt de bekende band Ogham op en is het genieten van muziek in zomerse sfeer. Wil je de Rokade nog eens, maar dan anders zien, kom dan maandagavond 1 juli (18.45 uur) naar het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel. De moeite waard. En “gemengde paren” zijn beide avonden speciaal welkom.

Zaterdagmorgen 29 juni vanaf half elf gaat het Kasteelfeest verder met vele optredens van groepen, acteurs, muziek, demonstraties en de historische markt. Van elf tot half twee is ook onze commissaris van de koning – Wim van de Donk – te gast bij dit onderdeel van de jubileumviering. Van de Donk is de speciale gast van onze gemeente – en dus van ons allemaal. Van drie tot zes in de middag treden een zestal muziekverenigingen op in het Streekfestival. Vanaf twee uur is ook het kasteelterrein open en daar treden op het voorplein en bij de Brasserie in afwisseling diverse acteurs en gezelschappen op. Hier staat ook de Boogschietkraam van Paard&Boog uit Kaatsheuvel. Van half acht tot rond de klok van negen ’s avonds treden alle onderdelen van Sophia op in het vermaarde Klapstoelenconcert. Hier zit een verrassing bij. Welke ? Dat maakt u zelf mee. Na afloop bent u welkom op het terras van de Brasserie bij het witte kasteel en bij de tenten op de kasteelweide.

Zondagmorgen om elf uur start het programma met een openluchtmis die wordt verzorgd door Pastoor Luijckx. Een mis voor de gehele Parochie Willibrord. Na afloop drinken we koffie/thee en neemt het dagprogramma zijn loop. De acteurs, de historische groepen en de markt bieden vertier en verder demonstreren de Bergsche Battery, de Borgerij en Cavalerie 1588 hun krijgsmanschap. Koren en orkesten zingen en spelen en . . om 14.30 maakt het “leger van Maurits” zich op voor “De slag om Loon op Zand”. Na een korte rit door het dorp arriveert de colonne net voor drie uur op het slagveld. De verdediging zit “ingegraven” en biedt fikse weerstand. Hoe loopt dit af ? Zal Loon op Zand vallen ? En wat gebeurd er daarna ? Maak dit mee!

En dan wordt het langzamerhand tijd voor heer Willem en hertog Jan om te vertrekken. In hun “tijdreis” doen ze dat in de rit die 120 jaar na de start van onze heerlijkheid door Pauwels van Haestrecht wekelijks werd gemaakt. Pauwels was hoogschout van Den Bosch en de Meijerij en moest wekelijks naar de hertogstad. Met paard en koets. Zoals toen doen we dat ook nu. Deze “rit van Pauwels” start (16.30 uur) op het voorplein van het witte kasteel en trekt via de kasteelweide in de richting van Den Bosch. Met het vertrek van hertog en heer besluiten we tegen vijf uur het Kasteelfeest.

Het Kasteelfeest is er op vrijdagmorgen speciaal voor onze schooljeugd. Daarna voor alle inwoners van Loon op Zand, De Moer en Kaatsheuvel. Drie dagen waarop veel te zien, mee te maken en te beleven valt. Nadere kennismaking met mensen en situaties uit verleden die een bijdrage hebben gegeven aan de levendigheid van onze gemeenschap van nu. Samen fier op al wat we met elkaar tot stand hebben gebracht en waar we toekomstgericht aan verder bouwen. Samen in, vanuit en met onze kernen. In gemeenschap en als gemeente. Samen fier op Loon op Zand.

Stichting 750 jaar heerlijkheid/gemeente Loon op Zand.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden