Eerste Kruikje Heerlijkheid gepresenteerd bij Mitra Kaatsheuvel

Ongeveer drie weken geleden zaten ze bij elkaar, een groepje enthousiaste ondernemers. Zij hadden gehoor gegeven aan een oproep van Gerdy Zijlmans. Ze gaf aan dat het haar leuk zou lijken om met diverse ondernemers samen op te trekken en mee te doen aan de festiviteiten van het verjaardag jaar van onze gemeente.

Natuurlijk kon niet iedereen die was uitgenodigd aanwezig zijn, maar degenen die er waren vonden elkaar snel. Plannen om gezamenlijk producten te ontwikkelen en elkaar te ondersteunen bij de verspreiding en verkoop werden goed ontvangen en opgepakt. Met uiteraard als voornaamste doel om aan de bezoekers van onze winkels en horecagelegenheden duidelijk uit te dragen dat we trots zijn op het feit dat onze gemeente, met haar 3 mooie kernen, dit jaar 750 jaar bestaat.

Ingrid Hazenberg van de Annahoeve uit de Moer bracht haar Loonse Heksenstoof al mee, deze staat vanaf begin dit jaar in haar winkel. Jorgen en Isabelle Lips van Mitra Kaatsheuvel kwamen zelfs tijdens de bijeenkomst al met het idee om een speciaal ontwikkeld kruikje kruidenbitter, met de ingrediënten amandel en kaneel onder de toepasselijke naam Heerlijkheid op de markt te brengen. En vanaf vandaag zijn ze dus te koop, net voor carnaval, want zo’n jubileum moet natuurlijk extra goed gevierd worden! En dat gaat lukken met dit heerlijke drankje.

Een lekker borreltje op z’n tijd, daar hoort natuurlijk ook een hapje bij. En daarvoor kun je onder andere bij Proeff terecht, want Femke van ’t Hoog, eigenaresse van de delicatessenwinkel in de Peperstraat zorgde voor een speciaal kaasje. Deze is ook vanaf deze week in haar winkel terug te vinden. Leuk om cadeau te geven, maar ook om zelf te proeven natuurlijk.

De bijeenkomst gaf ook andere ondernemers extra inspiratie, dus zijn Henk en Hannie Noorderveen van slagerij Noorderveen vorige week om tafel gegaan met Slagerij William Martens uit Loon op Zand. Zij zien het ook helemaal zitten om samen iets speciaals te ontwikkelen voor dit jaar van de Heerlijkheid en zullen binnenkort hun plannen ook naar buiten brengen. Erik de Bie, die alles weet van het reilen en zeilen binnen de horeca bij Bij Anton in Kaatsheuvel en ‘t Moaske in de Moer, heeft met zijn medewerkers speciale gerechten die al eerder zijn gepresenteerd vanuit stichting Cultureel Brabant weer nieuw leven ingeblazen. Dit gaat vooral om gerechten die vroeger rondom de Duinen bekend waren. De geschiedenis komt daarin terug omdat het gerechten zijn die bekend stonden tijdens de Spaanse overheersing. Het eerste gerecht zal in maart op de kaart worden gepresenteerd onder de naam “valse hazerug’.

Misschien heeft u het al geproefd, wij hebben al gehoord dat het een aanrader is: het ‘kasteelgebakje’ van Bakkerij Smolders uit Loon op Zand. Hij serveert ze al een tijdje en we hebben begrepen dat ook andere bakkers uit de gemeente gaan kijken of ze gezamenlijk kunnen optrekken rondom de feestelijkheden van 750 jaar Heerlijkheid/gemeente Loon op Zand en een speciaal product zullen gaan presenteren. Ondernemers zoals de dames Danielle van Wezel-Grootswagers en Moniek de Man-Lips van Mantel-Match, Karin Smulders van Farmcamps en Danny Roosenbrand coaching hebben al aangegeven mee te willen denken in de verspreiding van de concepten en veel andere ondernemers zullen ook aan gaan sluiten. En dat is tenslotte waar dit jubileumjaar om draait; samenwerken, samen delen, samen ‘fier’ zijn op onze gemeente.

Wil jij ook meer weten over samenwerken met deze ondernemers? Stuur dan een e-mail naar [email protected] Als je meer weten wilt weten over de activiteiten die de Stichting voor dit jubileumjaar organiseert, kun je kijken op www.750jaarloonopzand.nl