Nederlands Kampioenschap Snelwandelen met internationale deelname

TILBURG – Op zondag 9 juni organiseren de wandelsportverenigingen Hart van Brabant uit Tilburg en RWV uit Rotterdam – die ook de atletieklicentie heeft – het Nederlands kampioenschap snelwandelen: mannen 20 kilometer en vrouwen 10 kilometer in Tilburg. De wedstrijd wordt gehouden op het wielerparcours van Wielervereniging Pijnenburg in de Reeshof. De Nederlandse Atletiek Unie heeft ook dit jaar weer beide verenigingen gevraagd de organisatie op zich te nemen. Dit is al de 15e keer op rij dat beide verenigingen dit kampioenschap in Tilburg organiseren.

Toplopers uit India en Europa aan de start in Tilburg

Naast de Nederlanders doen er ook snelwandelaars uit Duitsland, Spanje, Noorwegen en Hongarije mee in Tilburg! Twee vrouwelijke atleten uit India starten ook in dit kampioenschap.

Jacht op internationale limieten

De internationale deelname heeft ook dit jaar te maken met de jacht op limieten. Voor diverse afstanden zijn tijdslimieten vastgesteld voor deelname aan internationale wedstrijden en de Olympische Spelen (in 2024 in Parijs). Het Nederlands kampioenschap in Tilburg is een van de laatste wedstrijden waar men nog aan de limieten kan voldoen. Voor de Nederlandse deelnemers is het lopen van een nationaal record in Tilburg ook mogelijk. Een aantal buitenlandse lopers wordt in staat geacht om rond de 1 uur en 30 minuten uit te kunnen komen op de 20 km. Bij de vrouwen worden op de 10 kilometer tijden verwacht van rond de 50 minuten.

Starttijden

  • Zondag 9 juni om 11.00 uur: Start voor de 20 kilometer. De deelnemers lopen op het ronde parcours van 1564,66 meter.
  • Zondag 9 juni om 12.00 uur: Start alle deelnemers voor de 10, 5, 3 en 1 kilometer.

Nederlands kampioenschap vrouwen 10 kilometer

Bij het 10 kilometer Nederlands kampioenschap voor vrouwen is Anne van Andel uit Drunen (kampioen 2023) wederom de grote favoriet! Jacqueline van Drongelen (Putteshoek) en Loes van Bremen – van den Beemt (Maasland) zijn de grootste kanshebbers voor zilver en brons.

Nederlands kampioenschap heren 20 kilometer

Bij de heren 20 kilometer is André van Sloten (Willemstad) titelverdediger en wederom de grote favoriet. Edwin van Wijngaarden (Hank) – in 2023 tweede – en Rob Tersteeg – in 2023 derde – maar ook Remco de Bruin (Amstelveen) zijn de voornaamste tegenstanders en ook kandidaten voor goud, zilver of brons. Op de 20 kilometer zullen ook de twee dames uit India van start gaan op jacht naar limieten. Dit geldt ook voor de Duitser Karl Junghann.

Andere afstanden

Voor de overige afstanden zijn geen kampioenschappen, maar wel wedstrijden waar iedereen aan mee kan doen. Ook hier is er internationale deelname. Op de 10 km neemt de Spaanse toploper Ruben Alvarez deel. Op de 5 km doet Kristoffer Randall uit Noorwegen mee, evenals de zeer sterke Anett Torma uit Hongarije. Voor beide worden eindtijden van ongeveer 22 minuten verwacht.

Tilburg wielerparcours Pijnenburg

Voor wandelaars en prestatielopers die geen startlicentie hebben is het ook mogelijk deel te nemen aan de afstanden in Tilburg. De start hiervoor is ook voor de 20 km om 11.00 uur en de overige afstanden om 12.00 uur. Men krijgt 3 uur voor de 20 km en de overige afstanden 2 uur. Lukt dit niet, dan wordt men geklasseerd op de afgelegde kilometers in de gelopen tijd. Men loopt ook op het ronde parcours bij Pijnenburg. Alle deelnemers kunnen per ronde gebruik maken van de verzorging waar eten en drinken aanwezig is. Voor iedereen die een afstand uitloopt is er een diploma met de vermelde afstand en tijd. EHBO en masseurs zijn aanwezig. Per ronde vindt tijdregistratie plaats, evenals op alle 5 km punten.

Informatie en inschrijving

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen