RKC Waalwijk op jacht naar derde uitoverwinning van het seizoen

Zondagmiddag neemt RKC Waalwijk het op tegen Fortuna Sittard. In het Fortuna Sittard Stadion wordt om 14.30 afgetrapt. Afgelopen seizoen werden er vier punten in de twee onderlinge ontmoetingen gepakt.

Woensdag stond voor RKC Waalwijk het restant van de wedstrijd tegen Ajax op het programma. Pol van Boekel hervatte de wedstrijd in de 84ste minuut met een scheidsrechtersbal in het strafschopgebied van RKC Waalwijk. Vanuit hier was het vol gas en twee minuten later ontstond er gelijk een gevaarlijk moment. Aaron Meijers kwam door over de linkerkant en liet zich slim vallen om zo een vrije trap te krijgen op een mooie plek voor een voorzet. Filip Stevanović legde aan, maar dit zorgde helaas niet voor veel gevaar. Vervolgens ging het op en neer totdat de grootste kans zich voordeed. Richonell Margaret kwam goed door over de rechterkant en gaf een goede voorzet op de wachtende mensen voor de goal. Stevanović kopt de bal, maar zag zijn poging net over het doel verdwijnen. Ajax nam vervolgens geen risico meer door de bal af te schermen bij de cornervlag. Hiermee lukte het de Geelblauwen niet om voor de gelijkmaker te zorgen en staat het op een vijftiende plek na veertien speelrondes.

Verloren punten

Het weekend daarvoor speelde RKC Waalwijk de laatste volledige thuiswedstrijd van het jaar. In het Mandemkaers Stadion was Excelsior de tegenstander. De Geelblauwen waren vanaf het eerste moment de betere ploeg en dit resulteerde na 21 minuten tot de eerste goal. Julian Lelieveld legde de bal terug op de penaltystip waar de wachtende Oukili de bal binnen kon schuiven. Vijf minuten later was daar de eerste dubbele kans voor de bezoekers. Een snelle aanval wordt eerst van randje zestien en vervolgens van vijf meter op goal geschoten, maar Etienne Veassen bracht tweemaal knap redding. Ook in het tweede gedeelte kregen de Waalwijkers de eerste grote mogelijkheid op een goal. Chris Lokesa kreeg de bal na verkeerd wegwerken van de Rotterdamse defensie voor zijn voeten, maar zag zijn poging gekeerd worden. Een klein kwartier later was daar de verdiende 2-0 voor de Geelblauwen. Yassin Oukili kreeg na een voorzet de afvallende bal voor zijn voeten en bedacht zich geen moment. Hij legde aan en zag zijn schot, die licht van richting werd veranderd achter doelman Van Gassel eindigen. Vanuit hier leek de overwinning niet ver weg aangezien de ploeg van Henk Fraser het spel grotendeels domineerde. Dit hield aan totdat plots de 2-1 viel. Invaller Nikolas Agrafiotis kopte tegen Dario van den Buijs aan en zo viel de bal in de goal. Het bleef hier niet bij. Youri Baas trapte van 20 meter een vrije trap prachtig in de kruising en zo stond het totaal tegen de verwachting in gelijk. In de slotfase kreeg Michiel Kramer nog een enorme kans op de overwinning, maar hij kopte de bal niet genoeg de hoek in.

Seizoen van Fortuna Sittard

Fortuna Sittard kent eigenlijk net als RKC Waalwijk een seizoen van ups en downs. Het begon de competitie knap met negen punten uit haar eerste vijf wedstrijden, waar ook de gelijke spelen tegen Feyenoord en Ajax onder vielen. Hierna werd er vier keer kansloos, maar niet beschamend op rij verloren tegen vier ploegen uit de huidige top vijf. In de opeenvolgende wedstrijden werd er twee keer gewonnen, verloren en een keer gelijkgespeeld. Hiermee wisselt het seizoen zich af met goede en slechte wedstrijden.

Afgelopen weekend stond voor de Limburgers de wedstrijd tegen Vitesse op het programma. In eigen huis werd er met 3-1 gewonnen. 18 seconden na het eerste fluitsignaal stond Fortuna Sittard al op een voorsprong. Na een bal op maat van de Limburgse aanvoerder Ivo Pinto op Kai Sierhuis verscheen deze vrij voor doelman Eloy Room. De centrum spits scoorde en hiermee was de bedoeling van de thuisploeg duidelijk. Halverwege de eerste helft scoorde Sierhuis opnieuw. Vanaf zo’n twaalf meter schoot hij na een goede voorzet de 2-0 binnen. Snel na rust mocht Fortuna de derde treffer van de avond noteren. Na een overstapje van Cordoba schoof Noslin de bal simpel binnen. Nauwelijks een minuut later moest Vitesse ook nog een keer met een man minder verder, oud RKC’er Melle Meulensteen kreeg zijn tweede gele van de avond. Na nog een goal van Arnhemse kant, bleef het 3-1 voor Fortuna ondanks dat Sierhuis twee maal vanaf de penaltystip niet het net wist te vinden. Hiermee bevinden de Limburgers zich op de elfde plek in de ranglijst.

Arbitrage

Zondagmiddag heeft Joey Kooij de leiding over Fortuna Sittard. Hij wordt geassisteerd door de heren Vandeursen en Weever. De vierde official is de heer Ruperti. De heren Manschot en de Nas nemen de rollen van VAR en AVAR op zich.

Live verslag

Zondagmiddag is het duel live te zien op het hoofdkanaal van ESPN. Zoals gebruikelijk zal Langstraat FM live verslag doen op de radio (106.8FM) en verzorgen wij jullie van updates via X (Twitter) en Instagram Stories.

Historie

De balans tussen RKC Waalwijk en Fortuna Sittard is volledig in evenwicht. Op het hoogste niveau wisten beide ploegen tien keer te winnen en werd het elf keer gelijk. Vorig jaar werd het een doelpuntloze avond in Sittard.