Na 40 jaar is Sport Overdag nog steeds springlevend

De huidige groep van Sport Overdag is op leeftijd, maar nog fit en vitaal.
De huidige groep van Sport Overdag is op leeftijd, maar nog fit en vitaal.
Foto: Sport Overdag

KAATSHEUVEL – De vrouwen die in 1982 besloten om zich aan te sluiten bij Sport Overdag in Kaatsheuvel waren jonge, druk bezette moeders, begin dertigers. Nu zijn het allemaal fitte ouderen op leeftijd die nog steeds elke week dinsdag in sporthal De Werft samen komen om een uurtje te sporten en na afloop bij te kletsen. Daarmee is Sport Overdag Kaatsheuvel na 40 jaar nog steeds vitaal en springlevend.

De jongste is inmiddels 72 jaar en met haar 85 jaar is Fientje in ’t Groen als oudste het sprekende bewijs dat Sport Overdag in alle opzichten goed is voor je lijf en leden. En vooral ook voor de sociale contacten. Bertus Kemmeren (84), die in 1982 Sport Overdag opzette, is nog steeds de drijvende kracht van de huidige groep. Maar de wekelijkse sportbegeleiding heeft hij vier jaar geleden (hij werd toen 80), overgedragen aan personal trainer Guillaume Noten uit Waalwijk. “Daar zijn we heel blij mee”, benadrukken Bertus en Fientje. “Zonder Guillaume zouden we dit jaar het 40-jarig jubileum niet hebben gehaald. Guillaume heeft zich namelijk financieel uitermate soepel opgesteld door zich volledig te schikken naar de maandelijkse ‘uitstapjes’ van de groep. Geen les, dan ook geen financiële verplichtingen. En dat is best bijzonder”, complimenteert Fientje.

Leuke groep

Guillaume (53) toont zich zeer vereerd met het compliment, maar haast zich te zeggen ‘dat hij het bij de dames geweldig naar de zin heeft’. “Het is een leuke groep. Tijdens het sporten wordt er heel wat afgekletst, maar tegelijk doet iedereen naar eigen vermogen en kunnen de oefeningen mee. Ik hou bij het bedenken en uitzetten van de oefeningen uiteraard rekening met de leeftijd van de dames. De eerste keer had ik alles bij me om te kunnen boksen, maar dat was meteen ook de laatste keer.” Het wekelijkse sportuurtje wordt steevast afgesloten met een potje volleybal. Daarbij is afgesproken dat de bal één keer mag stuiteren om het voor iedereen wat gemakkelijker te maken. Maar juist dan blijkt dat er heel wat fanatisme en de wil om te winnen in de dames zit.

Sociaal aspect belangrijk

Vanaf de oprichting in 1982 was het initiatiefnemer Bertus Kemmeren die wekelijks de sportbegeleiding op zich nam. Als gediplomeerd recreatief sportleider – hij is overigens nog steeds actief als judoleraar en jurylid op grote toernooien – maakte hij serieus werk van Sport Overdag. “De oefeningen die Bertus in een circuit uitzette waren altijd gevarieerd”, kijkt Fientje tevreden terug. “En hij sloot ook altijd af met een of ander groepsspel waar hij zelf fanatiek aan mee deed en ook de anderen inspireerde om er flink tegenaan te gaan.” Tegelijk regelde Bertus ook elke maand een buitenactiviteit. “Fietsen, midgetgolf, jeu de boules, zwemmen, alles wat je kunt bedenken regelde Bertus. Tot op de dag van vandaag. Ook eten met de hele groep bij De Rooi Pannen”, zegt Fientje met een gulle lach, die daarmee het oh zo belangrijke sociale aspect van Sport Overdag aanstipt. “We sluiten ons sportuurtje altijd af met koffie en kletsen dan heel wat af. Bovendien hebben we jaarlijks een uitstapje dat steevast wordt afgesloten met een etentje. Goed voor het groepsgevoel. We hebben oog en oor voor elkaar en iedereen weet zich persoonlijk gesteund door de hele groep in moeilijke momenten.”

Opzet volledig geslaagd

In alle opzichten heeft Sport Overdag in Kaatsheuvel voldaan aan de voorwaarden die vanuit het Rijk en de Nederlandse Sportfederatie waren gesteld om destijds voor de stimuleringssubsidie in aanmerking te komen. Bertus: “Opzet was om met name vrouwen het huis uit te krijgen en ze aan het bewegen en sporten te krijgen. In de hoop dat ze daarna ook voor een bepaalde sport(vereniging) zouden kiezen, maar onze deelnemers hebben die stap naar een club nooit gezet.”

Hoewel de officiële oprichtingsdatum 22 december 1982 was, kreeg Bertus Kemmeren al weken eerder de geïnteresseerden aan het sporten omdat De Werft acht weken lang gratis ter beschikking werd gesteld. “We zijn begonnen met 25 vrouwen én 5 mannen”, weet Fientje ín ’t Groen, die samen met Annemiek van Overbeek, vanaf het eerste uur betrokken is bij Sport Overdag. “Die mannen zijn maar even gebleven. Het waren uitslovers en veel te fel”, grijnst Fientje.

Jubileumuitstapje

In de afgelopen 40 jaar hebben in totaal ongeveer 70 personen actief deelgenomen aan Sport Overdag. En wekelijks altijd aan trouwe groep van rond de twintig vrouwen. Eerst in sporthal De Werft, vanaf 1987 in de Westkant en de laatste jaren weer in de nieuwe Werft. Bij de start van het jubileumjaar heeft de groep het 40-jarig bestaan gevierd met een bezoek aan het Schoenenmuseum in Waalwijk en een afsluitende borrel en etentje bij De Lekkernij in Kaatsheuvel. Dinsdag de 20ste was het weer gewoon sporten met na afloop weer koffie en bijkletsen.

Het wekelijks sportuurtje wordt altijd afgesloten met een partijtje volleybal.
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen