Onteigening als uiterste middel voor vijf Brabantse natuurdoelen

03 apr , 16:47 Nieuws
de loonse en drunense duinen uitkijkpunt
© RBT de Langstraat

DEN BOSCH – Provincie Noord-Brabant zet bij vijf natuur- en waterprojecten het zwaardere instrumentarium VSS-O in, waarmee gronden onder volledige schadeloosstelling kunnen worden verworven en indien nodig onteigend. Het gaat om projecten in of nabij de Natura 2000-gebieden Loonse & Drunense Duinen, Westelijke Langstraat en Kempenland-West, alsmede de natte natuurparel Noordrand-Midden.

Besluiten met impact

Volgens gedeputeerde Hagar Roijackers (Natuur, Milieu en Aanpak Landelijk Gebied) is het gebruik van het zwaardere middel noodzakelijk omdat vrijwillige verwerving in deze gevallen niet tot een afronding van de projecten heeft geleid. “We realiseren ons heel goed dat dit mensen en hun bezit raakt. Tegelijkertijd hebben we met elkaar een belangrijke klus te klaren.”

Zelden echt onteigening nodig

Hoewel de provincie overgaat tot de inzet van VSS-O (Volledige Schadeloosstelling met als sluitstuk Onteigening), blijkt uit de praktijk dat onteigening zelden nodig is. Sinds 2016 zijn bij vergelijkbare opgaven slechts drie grondeigenaren onteigend, op een totaal van 161 gevallen.

Focus op wettelijke doelen

De provincie wil met de maatregel vergunningverlening opnieuw mogelijk maken. Veel vergunningsaanvragen op het gebied van onder andere woningbouw, landbouw en mobiliteit liggen momenteel stil vanwege de slechte staat van natuur en water.

Samen naar een open Brabant

Gedeputeerde Saskia Boelema (Water en Bodem) stelt dat het om restpercelen gaat die nodig zijn om grotere projecten te voltooien. “De doorlooptijd van het project ligt met VSS-O vast en biedt daarmee zekerheid dat het project daadwerkelijk wordt gerealiseerd.”

Meer dan alleen natuurherstel

De versnelling sluit aan op het recent vastgestelde Plan van Aanpak Landelijk Gebied. Naast de vijf versnellingsprojecten heeft het provinciebestuur ook de KRW-impuls Brabant vastgesteld en start binnenkort de Participatie Overgangsgebieden. Met deze stappen zet Brabant in op een toekomstbestendige balans tussen ecologie, landbouw en economische ontwikkeling.