TILBURG - Het ETZ is donderdag 21 maart samen met het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) benoemd tot Koploper door het Actie Leer Netwerk (ALN). Deze erkenning hebben ETZ en UMCG verkregen omdat beide ziekenhuizen, als eerste ziekenhuizen buiten de Verenigde Staten, generatieve kunstmatige intelligentie (AI) inzetten om de werkdruk van medewerkers te verlichten.
Met het initiatief ‘Kunstmatige intelligentie in het EPD vermindert de administratielast’ integreren het ETZ en UMCG AI in het Elektronisch Patëntendossier (EPD). De generatieve AI schrijft conceptantwoorden op vragen van patiënten waardoor zorgverleners deze antwoorden alleen nog maar hoeven te checken en te versturen. Dit scheelt het ziekenhuis veel tijd en administratie, maar verzekert patiënten toch van een goede zorg. Want, zo zeggen de ziekenhuizen, als zorgverleners minder tijd hoeven te besteden aan administratieve taken, is er meer tijd voor de patiënt. Zo maakt de technologie de zorg juist weer menselijker én persoonlijker.
Volgens Mandy Aalderink, EPD-architect bij het ETZ, is het genereren van de conceptantwoorden slechts de eerste toepassing van de nieuwe technologie. Op korte termijn komen er nog veel meer functionaliteiten, zoals bijvoorbeeld het door AI laten genereren van samenvattingen van poliklinische notities. Mandy Aalderink: “Het initiatief waarmee we de Koploperstatus hebben verkregen is niet een éénmalig iets. Het is slechts het begin van de integratie van generatieve AI in het EPD. In de nabije toekomst komen er nog een hoop veelbelovende toepassingen aan, die we op korte termijn gaan testen''. Een ander voorbeeld is het maken van samenvattingen van het patiëntendossier. Alles wordt gericht op tijdsbesparing voor de zorgverlener, zodat er tijd overblijft voor direct patiëntencontact.
Met dit initiatief draagt het ETZ zijn steentje bij aan het oplossen van het arbeidsmarktprobleem in de zorgsector. Het is ook daarom dat het ETZ nu deel mag uitmaken van het Koplopernetwerk, waar zorg, welzijn, onderwijs, overheid en andere partners samenwerken aan het verder ontwikkelen van innovatieve ideeën. Het netwerk brengt regionale zorg- en welzijnsorganisaties, onderwijsinstellingen en overheid met elkaar in contact. Zo proberen zij een waardevolle bijdrage te leveren aan actuele arbeidsmarktvraagstukken in zorg- en welzijn.
Zie voor meer informatie het bericht op de site van
Actie Leer Netwerk .