Duurzame hemelwateroplossing voor nieuwbouw ETZ Elisabeth

12 okt , 20:52 Nieuws
hemelwateroplossing 1 header
ETZ
TILBURG - De nieuwbouw van het ETZ Elisabeth, gelegen nabij het Leijpark en de beek De Nieuwe Leij, houdt rekening met de natuurrijke omgeving. In het ontwerp van de nieuwbouw streeft het ETZ ernaar om zowel het milieu te respecteren als slimme keuzes te maken om toekomstige uitdagingen, zoals hevige regenval en overstromingen, het hoofd te bieden.
Een belangrijk onderdeel van de nieuwbouwplannen van het ETZ is daarom de realisatie van een nieuw hemelwaterstelsel en wadi, mede ten behoeve van de zorgcampus. Het is essentieel om hemelwater op eigen terrein te bergen, zeker nu de eisen op het gebied van klimaatrobuustheid en duurzaamheid steeds toenemen.

Samenwerking met gemeente en waterschap

In samenwerking met de gemeente Tilburg en waterschap De Dommel is een duurzame oplossing ontwikkeld voor de opvang en afvoer van hemelwater. Door de toegenomen verharding als gevolg van de nieuwbouw en het dempen van de voormalige bergingsvijver (wadi) was een nieuw stelsel noodzakelijk. Het ETZ heeft ervoor gekozen om het hemelwater via ondergrondse betonnen rioolbuizen af te voeren naar een watergang gelegen aan de Professor van Buchemlaan. Van daaruit stroomt het water naar een bergingsvijver in het Leijpark.

Voordelen voor grondwaterpeil en milieu

Deze oplossing biedt niet alleen voordelen voor het ziekenhuis, maar draagt ook bij aan het aanvullen van het grondwaterpeil en het tegengaan van bodemverdroging.
Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van de provincie Noord-Brabant. Het ETZ is trots op deze samenwerking en de positieve impact die dit zal hebben op zowel de omgeving als het ziekenhuis.
ETZ