Code oranje: zware onweersbuien verwacht in heel Nederland

Foto: Pixabay

Het KNMI heeft voor dinsdagavond code oranje afgegeven voor heel Nederland vanwege zware onweersbuien. Het weerinstituut waarschuwt voor mogelijke grote schade door onder andere blikseminslag en adviseert daarom om binnen te blijven.

De onweersbuien beginnen aan het einde van de middag in het zuidwesten, met een waarschuwing voor Zeeland vanaf 16.00 uur. In de avond trekken de buien naar het noordoosten van het land. “Bij deze buien kunnen zware windstoten voorkomen,” aldus het KNMI. Deze windstoten kunnen snelheden tot 100 kilometer per uur bereiken. Bovendien kan er plaatselijk veel regen en hagel vallen in korte tijd. Daarnaast zijn de onweersbuien “intensief”.

“Deze onweersbuien kunnen vooral gevaarlijk zijn voor buitenactiviteiten en het verkeer,” waarschuwt het weerinstituut.

Verwachte verkeerssituatie volgens ANWB

De ANWB verwacht files, vooral in Zuid-Holland, Utrecht en delen van Noord-Brabant tijdens de spits. “We verwachten bijvoorbeeld veel file in de regio Rotterdam in de tweede helft van de spits,” zegt een woordvoerder van de ANWB tegen NU.nl.

Rond 18.00 uur wordt ook in de noordelijkere provincies onweer en hevige regenval verwacht. “Daar zal het later wat drukker worden. Mogelijk ligt er veel water op de weg waardoor enkele rijstroken zullen worden afgesloten.”

Volgens de ANWB zal de overlast vooral in de avond zijn, waardoor echt hevige files waarschijnlijk uitblijven. “Maar wees voorzichtig op de weg, want door wateroverlast en omvallende bomen en voorwerpen kan het gevaarlijk zijn,” waarschuwt het KNMI.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen