Doe mee aan het smaakonderzoek van het ETZ!

Foto: ETZ

TILBURG – Door chemotherapie kan je smaakervaring flink veranderen; je proeft misschien helemaal niks meer, alles smaakt naar metaal of je wordt snel misselijk. Dit kan ervoor zorgen dat het plezier in eten je vergaat en dat je eetlust steeds minder wordt. Ervaar jij smaakverlies of smaakverandering door je chemotherapie? Mogelijk Kan het ETZ jou helpen om je zin in eten terug te vinden!

Dertig tot zeventig procent van de mensen met chemotherapie ervaren een verandering in hun smaakbeleving. Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) doet mee aan het landelijk onderzoek Selectieve Smaaksturing voor Ambulante Kankerpatiënten. Dit onderzoek heeft als doel om chemopatiënten een betere kwaliteit van leven te geven. Wendy Roovers – van Sprundel, diëtist bij het ETZ: ”Dit onderzoek gaat op zoek naar wat iemand wel smaakt, en zo wordt er een persoonlijk en individueel smaakprofiel samengesteld.”

Bij dit onderzoek wordt smaak onderzocht door middel van buisjes met smaakstoffen, niet met standaardproducten. Door veel vragen te stellen en smaken uit te testen, ontstaat uiteindelijk een individueel smaakprofiel waarop verschillende recepten gebaseerd worden. ”We hopen dat chemopatiënten weer meer, of een betere, smaak kunnen ervaren als het eten op een specifieke en persoonlijke manier bereid wordt. Hopelijk krijgen ze dan ook weer meer plezier in eten”, legt Wendy uit. ”Zo hopen we dat de kwaliteit van leven verbetert.”

Wie kan deelnemen aan dit onderzoek?

  • Je krijgt chemotherapie voor een oncologisch probleem
  • Je bent ten minste twintig jaar oud
  • Je ervaart smaakproblemen of smaakverandering door chemotherapie
  • Je ondergaat geen bestraling voor een hoofdhalstumor
  • Je kunt gewoon eten zonder je regelmatig te verslikken
  • Je hebt geen ernstig ontstoken mondslijmvlies (<stomatits graad 2)
  • Je gebruikt geen alternatieve smaaksturingsmethoden
  • Je begrijpt de Nederlandse taal voldoende om vragenlijsten in te vullen en recepten te begrijpen, of je hebt iemand in jouw omgeving die je hierbij kan helpen
  • Je bent bereid om thuis de aangeboden recepten zelf te bereiden, of je hebt iemand in je omgeving die dit kan doen

Aanmelden voor het smaakonderzoek

Voldoe jij aan bovenstaande criteria en wil jij je aanmelden voor het onderzoek? Dat kan via [email protected]. Het ETZ neemt zo snel mogelijk contact met je op.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen