Line-up bierfestival Op z’n Brabants bekend: organisatie strikt ‘grote naam’ uit België

Foto: Op z'n Brabants

Bierliefhebbers uit de regio boffen: zij worden tijdens de 2e editie van bierfestival Op z’n Brabants getrakteerd op een mooie line-up. Naast enkele lokale brouwerijen uit Kaatsheuvel, Waalwijk, Drunen en Sprang-Capelle, trekken op zaterdag 15 juni 2024 meerdere regionale bierbrouwers naar evenementenlocatie ‘De Eendragt’ aan de Zuidhollandsedijk in Kaatsheuvel.

Meest opvallende naam in de line-up is die van Delirium. Het bekende bier – herkenbaar aan de witte flessen – wordt sinds 1988 gebrouwen door Brouwerij Huyghe uit het Belgische dorpje Melle. “Delirium is echt een grote naam in de bierwereld. We focussen voornamelijk op Brabantse brouwerijen, maar dit was een kans die we niet konden laten schieten”, vertelt mede-organisator Thijs Dingemans over het strikken van de internationale brouwerij.

Maar liefst 7 ‘nieuwe’ brouwerijen

De line-up van de 2e editie van Op z’n Brabants bestaat verder uit enkel Brabantse brouwerijen, waarbij Het Zwijn (Kaatsheuvel), Baros Bier (Sprang-Capelle), Nemeton Brewing (Waalwijk) en ‘t Roesje (Drunen) zorgen voor lokale vertegenwoordiging. Een andere opvallende naam in de line-up is die van Brouwerij De Toekomst uit Fijnaart, die in 2023 met de Rascal Tripel de verkiezing ‘Lekkerste bier van Brabant’ won. Nieuw op het festival zijn BendeBier (Dongen), Jake’s Beer (Den Bosch), Dutch Fox Brewery (Steenbergen) en Rabauw Craft Beer (Eindhoven). Milky Road Brewery uit het Brabantse dorpje Zeeland is voor de tweede keer aanwezig.

Divers aanbod aan bierstijlen

Voor bierliefhebbers is het bierfestival de uitgelezen mogelijkheid om nieuwe bieren te ontdekken. Dingemans: “We hebben de samenstelling van de line-up gebaseerd op een divers aanbod aan bierstijlen. Sommige brouwers experimenteren erop los en komen zo tot unieke bieren die je niet alledaags proeft. Naast de meer standaard bieren als Tripel, Blond en IPA’s, zijn er ook brouwerijen die bijzondere stijlen serveren, zoals een Imperial Stout of Barrel Aged. Brouwerijen nemen je op het festival mee in het verhaal achter de bijzondere bieren. Het gaat om de hele beleving.”

Food, livemuziek en kinderactiviteiten

Het Kaatsheuvelse bierfestijn is overigens ook voor niet-bierliefhebbers een leuk uitje: het festival wordt verrijkt met food, livemuziek en activiteiten voor kinderen. “We hebben een springkussen en er is een ijskar”, zegt Dingemans, die dit jaar met de organisatie ook inzet op maatschappelijke betrokkenheid. “Team Finnspiration staat met een kraam op het festival. Zij zet zich in voor een betere toekomst voor kinderen met de spierziekte Duchenne. Ze hebben ook hun eigen biertjes die je tijdens het festival kunt proeven. Bezoekers steunen hiermee de stichting.”

Entreeticket

De eerste editie van Op z’n Brabants raakte in 2023 met 750 bezoekers uitverkocht. Dit jaar is er ruimte voor duizend bezoekers. Wie op 15 juni bieren wil proeven, dient in de voorverkoop of bij binnenkomst een entreeticket à 8,50 euro aan te schaffen. “Bezoekers krijgen hiervoor een proefglas, waarmee – tegen inlevering van een consumptiemunt – bier geproefd kan worden bij de aanwezige brouwerijen. Na afloop mag dit glas als ‘aandenken’ mee naar huis”, vertelt Dingemans, die benadrukt dat bezoekers er slim aan doen om in de verkoop online een ticket te kopen. “Vorig jaar was het festival met de deurverkoop binnen een kwartier uitverkocht.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen