Vanaf 1 april 2023 statiegeld op drankblikjes

Foto: Uwe Conrad via Pixabay

Vanaf 1 april 2023 zit er statiegeld op blikjes. Supermarkten moeten verplicht blikjes innemen, andere ondernemers kunnen zich vrijwillig aanmelden als innamepunt.

De drankblikjes kunnen worden ingeleverd bij een statiegeldautomaat of gewoon aan de balie van een winkel. Net als bij de kleine plastic flesjes gaat het om €0,15 statiegeld. Je herkent de blikjes aan het statiegeldlogo. Let op: het logo moet nog wel uitgelezen kunnen worden, dus niet indeuken!

drankblikjes

De consument betaalt de €0,15 (het statiegeld) bij aankoop van een blikje, bij het terugbrengen van het blikje krijg je de volle 0,15 eurocent terug.

In de zomer van 2021 kwam er statiegeld op kleine plastic flesjes. Uit onderzoek blijkt dat deze flesjes sindsdien ruim 70 procent minder worden aangetroffen als zwerfafval. De keerzijde was dat in dezelfde periode het aantal blikjes in zwerfafval juist toenam. Het idee is dat mensen juist meer blikjes zijn gaan kopen, als ze bijvoorbeeld op pad gingen, omdat ze blikjes niet hoefde in te leveren en er geen extra (statie)geld op stond.

Er wordt verwacht dat dit verandert als mensen straks ook statiegeld moeten betalen op blikjes. Tevens is er de hoop dat de hoeveelheid blik in het zwerfafval dan enorm afneemt.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen