ETZ bouwt ziekenhuis van de toekomst

Foto: ETZ

TILBURG – In de nieuwbouw van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) komen een beddenhuis met zes verdiepingen en zes extra operatiekamers. De eerste fase van de nieuwbouw op locatie ETZ Elisabeth wordt in 2026 opgeleverd. De eerste spade gaat medio 2023 de grond in.

Het ETZ heeft voor de nieuwbouw – die aan de achterzijde van het huidige ETZ Elisabeth wordt gerealiseerd – een programma van eisen opgesteld. Hierin zijn alle eisen en wensen opgenomen voor een nieuw acuut centrum, de verpleegafdelingen en de operatiekamers, het helikopterplatform voor de traumahelikopter en de parkeergarage. Het ETZ bouwt de komende jaren fasegewijs; dit gaat over de eerste fase. Het uit 1982 daterende ETZ Elisabeth wordt tot 2040/2050 helemaal vernieuwd.

Eenpersoonskamers

In de nieuwbouw komen op de verpleegafdelingen alleen eenpersoonskamers met eigen sanitaire voorzieningen. “Privacy en rust is belangrijk en draagt bij aan goede zorg”, zegt Wessel Griffioen, manager vastgoed & facilitair.

Het ETZ heeft op dit moment in totaal twintig operatiekamers (OK). In de nieuwbouw komen daar zes hypermoderne OK’s bij. De volledige Intensive Care van het ziekenhuis wordt verplaatst naar de nieuwbouw, net zoals de Spoedeisende Hulp en de Eerste Hart Hulp (EHH). De EHH verdwijnt op locatie ETZ TweeSteden. “Het ETZ is het traumacentrum voor Noord-Brabant en beschikt de klok rond over voorzieningen en specialisten voor traumapatiënten”, vertelt zorgmanager Robert Janssen.

Spoedplein

In de nieuwbouw is ook plek voor andere zorgverleners. De Huisartsen Spoedpost – nu nog gehuisvest aan de Lage Witsiebaan – wordt in 2026 gehuisvest in het acute centrum. Ook is er een Spoedplein dat spoedzorg biedt aan kwetsbare ouderen, mensen met een psychische kwetsbaarheid en slachtoffers van seksueel en huiselijk geweld met acuut letsel. Zij krijgen daar zorg op maat. Daarnaast krijgen de Dienstapotheek Tilburg en Mondzorg Midden-Brabant (acute mondzorg) een plek.

Duurzaamheid

De nieuwbouw wordt zo duurzaam mogelijk. “We hebben een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid in de manier waarop we onze zorg leveren. We willen dat vooral duurzaam en energiezuinig doen. Zo maakt de nieuwbouw straks geen gebruik meer van fossiele brandstoffen. De nieuwbouw krijgt een uitgebreid ondergronds netwerk voor verwarming en koeling en wordt volledig gasloos”, verklaart Griffioen.

Zorg van de toekomst

Een grote groep mensen, een dwarsdoorsnede van de toekomstige gebruikers, dacht mee over het wensenpakket. Griffioen: “Als je een nieuw ziekenhuis bouwt, moet je nadenken over de toekomst van de zorg: hoe willen we de zorg over vijf tot dertig jaar in ons ziekenhuis inrichten? Bouwen is veel meer dan het metselen van stenen. We willen toekomstbestendig bouwen in een groene en gezonde omgeving. Met een warm welkom voor patiënten en bezoekers en in een aangename werkomgeving voor onze medewerkers.”

Bouwen is fases

Na het eerste deel van het bouwproject in 2026 liggen de plannen niet stil. Een tweede kliniek, een volledig nieuw OK-complex en een nieuwe afdeling Radiologie zijn in 2031 een feit. Stip op de horizon is een volledig nieuw ziekenhuis in 2040/2050. Janssen: “Door in fases te bouwen, kunnen we steeds inspelen op de krimp of groei van de zorgvraag. Op deze wijze kunnen we ook de bouwkosten zo laag mogelijk houden.” Het eerste deel van het totale bouwproject vereist een investering van circa 150 miljoen euro.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen