Herenboeren De Langstraat maken stappen!

Bezoek aan Alphen
Bezoek aan Alphen
Foto: Herenboeren de Langstraat

LANGSTRAAT – In mei 2021 opperden Richmonde en Mathijs van Daalen het idee een Herenboerderij op te zetten. Binnen hun netwerk en in de regionale pers werd hiervan melding gemaakt. Zij zochten medestanders. Op een eerste informatieve bijeenkomst kwamen, niet lang daarna, een 15-tal mensen af. Een coöperatieve boerderij starten is sindsdien een gezamenlijke droom.

Een gemengd bedrijf waar je mede-eigenaar van bent, waar je elke week verse groenten van het seizoen, lekker fruit, eitjes en voor wie wil heerlijk vlees en lekkere vleeswaren ophaalt, wie wil dit niet? Een plek waar (h)eerlijk eten vandaan komt, waar mensen met elkaar en hun boer spreken, waar recepten worden uitgewisseld en leuke (kinder-)activiteiten worden georganiseerd, rondleidingen worden gegeven en waar inspirerende workshops en lezingen plaats vinden.

Of dit allemaal haalbaar is, is natuurlijk de vraag. Het antwoord is jazeker! De landelijke organisatie Herenboeren Nederland ziet in de regio kansen en ondersteunt Herenboeren de Langstraat. Er bestaan al 14 succesvolle Herenboerderijen (0.a. in Boxtel, Alphen, Soerendonk, Breda, in Noord Holland nabij Rotterdam) en er zijn er 30 door het land heen, in oprichting! Dit jaar starten er in ieder geval 3. Het idee om zo duurzaam mogelijk voedsel te kweken spreekt enorm aan, eerlijk voedsel van om de hoek. De opzet, de economische haalbaarheid is door gerekend door de universiteit van Wageningen. Vanuit de agrarische sector groeit de belangstelling fors.

Hoe dit werkt?

Er zijn circa 200 huishoudens nodig (een- of meer persoons huishoudens). Samen staat deze groep voor ongeveer 500 monden die gevoed gaan worden. Deze huishoudens kopen een certificaat van € 2.000, of € 1.000 bij een eenpersoonshuishouden. Is dat financieel lastig dan kan een betalingsregeling worden afgesproken. Samen zijn de certificaathouders de eigenaar van de boerderij. Het geld wat gezamenlijk is ingelegd, geven we uit om de boerderij in te richten. Denk aan: aanschaf machines, plaatsen hekwerk, het slaan van een waterbron, aanleg drainage e.d. De grond wordt langjarig gepacht of gekocht. Na en tijdens het inrichten zal er geplant en geoogst gaan worden. Ieder lid die dat wil kan zich hierbij inzetten, ook voor andere activiteiten. We willen een farmers community zijn, zoals dat zo mooi heet. Een deskundige boer komt in dienst en er zullen loonwerkers worden ingezet. En dan gaan we met de seizoenen mee eten.

Is de boerderij eenmaal ingericht, zijn de investeringen achter de rug, dan zal het bedrijf geëxploiteerd gaan worden. De kosten daarvan zijn verrekend in een contributie. Voor iedere mond wordt € 10,= tot € 12,= contributie per week gerekend. Al doende ben je zo de eigenaar en producent van een eigen wekelijks voedselpakket. De groenten, het fruit, de eitjes en eventueel het vlees zijn, na een opstart fase, voldoende voor bijna 60% van de weekboodschappen, wat absoluut niet duur is. Goed om te weten is dat een Herenboerderij niets door verkoopt.

Winst?

We maken geen winst, behalve dan dat we er voor zorgen dat de bodemkwaliteit er op vooruit gaat, de natuur zich kan ontwikkelen en het landschap zich herstelt. En dat voor de komende generaties. De gezamenlijke eigenaren zijn verder uitgesloten van enige wettelijke aansprakelijkheid, wat voornaam is.

Wat is er bereikt?

Ondertussen zijn er 75 huishoudens geïnteresseerd. Dat staat voor dik 140 monden. Deze groep heeft zich vrijblijvend aangemeld, volgt de ontwikkelingen en zijn dus in potentie de eerste deelnemers aan de coöperatie.

Staand van links naar rechts: Richmonde (bestuurslid activiteiten), Marjolein (penningmeester), Mathijs (voorzitter), zittend van links naar rechts: Yolande (kartrekker) en Daniëlle (secretaris).

Yolande Honhoff en Jordy van der Steen zijn vanuit zijn hun expertise, adviseurs van het dagelijks bestuur. Zij zijn allen onderdeel van een grotere kartrekkersgroep. Suzanne Heijmans, Angelique ter Horst Heijmans en Suzan van Daalen, vormen een werkgroep die de communicatie en community building onder hun hoede hebben.

Er is een imker die graag kasten wil komen plaatsen, een automonteur die gereedschap wil onderhouden, een aannemer die ecologisch wil bouwen, een ICT-er die de website wil bijhouden, er zijn mensen die flyers rondbrengen etc. De statuten liggen voor ondertekening klaar bij de notaris. Momenteel zijn we in gesprek met een grondeigenaar. Binnenkort ondertekenen we een samenwerkingsovereenkomst met de Herenboeren Nederland. We krijgen dan een procesbegeleider toe gewezen. Wij hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden, en kunnen gebruik maken van de brede kennis en het netwerk van de landelijke vereniging. Mensen die ook met ons stappen willen maken naar een circulaire landbouw, naar eerlijk voedsel van om de hoek, nodigen we van harte uit zich vrijblijvend bij ons aan te sluiten.

Meer informatie

Mail: [email protected]

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen