Partneralimentatie: let op de indexering

Foto: BreAss

Ontvangt u partner- en/of kinderalimentatie? Wist u dat u in dat geval recht heeft op jaarlijkse indexering? Hier staat u misschien niet altijd bij stil. Want, ‘Wat is nu die paar procent per jaar’.

“Het klopt dat het vaak om tientjes gaat”, zegt Johannie Brenders, financieel adviseur bij BreAss uit Dongen. “Maar jaarlijks wordt de indexering opnieuw berekend over het nieuwe bedrag. Dit kan in de loop der jaren oplopen tot honderden euro’s die u misloopt als u de jaarlijkse indexering niet meeneemt in de alimentatie.” Ze zette voor u een paar vragen en antwoorden op een rijtje.

Waarom is er indexering op alimentatie?

Ieder jaar worden zowel de kinder- als de partneralimentatie een stukje hoger. Dit heet de indexering. Het is wettelijk bepaald dat de alimentatiebedragen jaarlijks worden aangepast. De reden hiervan is dat de prijzen en lonen elk jaar stijgen door inflatie. Zonder de indexering toe te passen doet u uzelf als ontvanger, of als betalende partij uw ex-partner en/of kinderen, tekort.

Is de indexering alimentatie verplicht?

De kinder- en de partneralimentatie moeten ieder jaar worden verhoogd. Dit heet de wettelijke indexering. In november wordt door de Minister van Justitie bekend gemaakt met welk percentage de alimentatie moet worden verhoogd. De verhoging van de kinderalimentatie is verplicht. De verhoging van de partneralimentatie is niet verplicht, zodra u dat in het convenant (document waar de afspraken in staan) uitsluit. Voor 2022 bedraagt het percentage van de indexering alimentatie 1,9%. Dit betekent dus dat het bedrag dat het afgelopen jaar betaald werd, vanaf 1 januari 2022 wordt verhoogd met 1,9%.

Hoe indexeer je alimentatie?

Het indexcijfer alimentatie hangt af van de gemiddelde stijging van lonen in Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekent ieder jaar het cijfer. Het percentage kan dus per jaar verschillen.

Ex-partners zijn wettelijk verplicht elkaar te onderhouden. Bij het vaststellen van partneralimentatie wordt meestal rekening gehouden met de draagkracht van de ex-partner die om partneralimentatie wordt gevraagd. Heeft u kinderen, dan gaat kinderalimentatie altijd voor. U kunt de partneralimentatie in onderling overleg regelen, maar het kan ook met de hulp van een mediator zoals Johannie Brenders van BreAss. Komt u er niet samen uit dan bepaalt de rechter de hoogte van de alimentatie.

Meer weten over alimentatie, indexering of advies bij scheiding? Neem gerust contact op met BreAss via 0162 – 317 660. Kijk voor de openingstijden op de website www.breass.nl

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen