Loop mee… en breng het bevrijdingsvuur naar Loon op Zand

Foto: Loonopzand.nieuws.nl Balkenende Media

Op 4 mei gaat een delegatie van tien wandelaars naar Wageningen. Samen met burgemeester van Aart en andere hoogwaardigheidsbekleders zullen zij een fakkel met het bevrijdingsvuur ontsteken.

Door middel van een estafetteloop van 100 kilometer zal het vuur naar Loon op Zand gebracht worden. Op 5 mei om 12:00 uur zal het bevrijdingsvuur op het Anton Pieckplein ontstoken worden.

Vrijheid geef je door!

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. In de tweede wereldoorlog is hiervoor hard gestreden. Verzet tegen de bezetter. Een bittere tijd die veel mensen niet meer na kunnen vertellen. Ieder jaar op 4 en 5 mei herdenken we de gevallenen tijdens de tweede wereldoorlog en vieren we de bevrijding. 2018 is het jaar van het verzet. Verzet wat broodnodig was voor de vrijheid. We zien dagelijks in het nieuws dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. In landen als Syrië, Irak en Afghanistan verzetten mensen zich tegen hun bezetter of onderdrukker. Wij moeten zuinig zijn op onze vrijheid en deze doorgeven aan de volgende generatie.

Bevrijdingsvuur in Wageningen

Op 4 mei wordt in Wageningen het vrijheidsvuur ontstoken. Dit vindt plaats voor Hotel ‘De Wereld’ waar in 1945 de capitulatie werd getekend. Vanaf dit punt wordt het vuur over heel Nederland verspreid. Duizenden sporters wandelen, rennen of lopen vanuit Wageningen naar hun woonplaats. Onder leiding van Ad Leermakers en zijn dochter Yvonne Grootswagers brengen tien lopers het vuur naar Loon op Zand. In estafette zullen zij een tocht afleggen van bijna 100 kilometer.

Brengt u het vrijheidsvuur mee naar Loon op Zand

Vanaf Wageningen zullen de lopers begeleid worden door verzorgers en verkeersregelaars. Samen lopen zij een 100 kilometer lange tocht voor vrede en vrijheid. Vrijheid is Nederland is in de 21-ste eeuw vanzelfsprekend. Zo’n 75 jaar geleden was dit niet het geval. Ook in andere delen van de wereld is vrijheid ver te zoeken. Daarom nodigt Stichting Oranjevieringen in Loon op Zand uit om samen met onze sporters mee te lopen in een kleurrijke parade naar het Anton Pieckplein. Op drie punten kunt u bij de stoet aansluiten: Het Galgenwiel (Waalwijk), Restaurant “De Molen” (Kaatsheuvel) en Chalet Fontaine (Kaatsheuvel).

Het vrijheidsvuur in Loon op Zand

Op 5 mei (omstreeks 12:00 uur) zal burgemeester van Aart het vrijheidsvuur ontsteken. Dit zal gebeuren op het Anton Pieckplein door middel van een korte maar indrukwekkende plechtigheid. Laten we samen het vrijheidsvuur in Loon op Zand aanwakkeren en vrijheid doorgeven aan de volgende generatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen