39% van de ouders in Nederland staat toe dat hun minderjarige kinderen alcohol drinken. Ruim een kwart biedt zelf zijn kind wel eens een drankje aan. Tijdens speciale gelegenheden of feestdagen zelfs meerdere glazen. Een grote groep kinderen heeft volgens de ouders al wel eens gedronken voor hun 18e. Bij 25% van de kinderen was dat voordat ze 16 jaar oud waren. Bij tweederde was een volwassene aanwezig toen het kind voor het eerst alcohol gebruikte.
NIX18-campagne
Dat blijkt uit een flitspeiling onder ruim duizend ouders met kinderen tussen de 12 en 20 jaar, die onderzoeksbureau Motivaction heeft gehouden in opdracht van de NIX18-campagne. Omdat zij grote invloed hebben op het alcoholgebruik van hun kinderen worden ouders opgeroepen om hen tijdens de komende kerstdagen en Oud & Nieuw niet zelf het eerste drankje te geven. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS): “Ik begrijp heel goed dat het voor ouders van 16- en 17-jarigen niet altijd makkelijk is om nee te blijven zeggen tegen alcohol voor de kinderen, zeker als je met de feestdagen met de hele familie een glas drinkt. Maar de wetenschap is er heel duidelijk over: voor hun gezondheid en hun verdere ontwikkeling is het echt beter om dat eerste glas uit te stellen tot ze 18 zijn. Uit deze flitspeiling blijkt dat een meerderheid van de ouders dat ook doet. Ik hoop dat twijfelende ouders zich daar een beetje door gesteund voelen om NIX18 ook nog even vol te houden.”
Veel ouders staan alcohol toe
28% heeft zijn minderjarige kind zelf wel eens een glaasje alcohol aangeboden op feestdagen of bij een speciale gelegenheid. Meestal ging het dan om bier, een wijntje of een glas champagne. Bij die groep mocht 44% van de kinderen tijdens die gelegenheden van hun ouders meerdere glazen drinken. Ze vinden dat één drankje geen kwaad kan, dat het traditie is, ze willen hun kind niet buitensluiten of vinden dat het feestelijk is. De meeste ouders (77%) vinden niet dat hun minderjarig kind wel eens te veel alcohol drinkt. Ze leggen de grens bij drie of vier glazen. De meeste ouders geven aan te weten dat alcoholgebruik door jongeren de ontwikkeling van hun hersenen afremt en de kans op problematisch alcoholgebruik op latere leeftijd verhoogt. Een minderheid weet dat het de kans op depressie en psychose en zelfs kanker verhoogt. Uit eerder onderzoek blijkt verder dat jongeren die thuis onder toezicht van hun ouders of verzorgers alcohol mogen drinken, buitenshuis vaker en meer drinken. Kijk voor meer info op de onderstaande link.