Nieuwjaarsgroet Hanne van Aart

Foto:

Terwijl ik deze nieuwjaarsgroet aan u typ, heb ik de eerste 10.000 stappen weer in de benen zitten. Goede voornemens enzo, u herkent het ongetwijfeld. Ieder jaar eindigt het jaar hetzelfde.

Zakelijk een race tegen de jaarwisseling om zoveel als mogelijk in het oude jaar nog gedaan te krijgen, privé een race tegen het aanbreken van de kerstdagen want ik heb nog geen steranijs in huis voor de cranberrysaus. En zonder cranberrysaus geen Kerst. En ieder jaar op 1 januari denk ik ‘dit jaar gaat het me niet weer overkomen, ik ga dit jaar relaxed het boek dicht doen’. Om ergens halverwege december te concluderen dat het me ook dit jaar wederom niet gaat lukken.

Wat is dat toch met het gevoel van het jaar willen beginnen met een schone lei? Mailbox leeg, vakliteratuur bijgelezen, to-do lijst afgevinkt, stoppen met roken op 1 januari, even geen alcohol dus dry january, aanbiedingen van afvalprogramma’s en sportscholen om dit jaar wel met een summer body op het strand te liggen en allerlei bijpassende goede voornemens. Gezonder eten, meer bewegen, meer tijd voor familie en vrienden en iedere dag al je mail bijwerken.

We leggen de lat graag hoog voor onszelf, maar ook voor anderen. Wie een beetje Instagramt of TikTokt kan zomaar het idee krijgen niet perfect te zijn. En die ene collega die altijd slimme opmerkingen maakt, waarom heb ik dat nou nooit? Zit ik in de auto naar huis, schiet die briljante vraag me te binnen. Zucht, volgende keer beter.

En precies zo is het. Volgende keer beter! Het kan zijn dat iets gewoon niet gaat zoals je wil. Soms zit het even tegen. Je kunt in dry january een wijntje pakken. Omdat er een bijzondere gelegenheid was of gewoon omdat je er zin in had. Een week de sportschool overgeslagen? Volgende week is er weer een week. Niet je beste week op je werk of school gehad? Neem wat tijd voor jezelf in het weekend en volgende week is er gewoon weer een week. Het komt echt wel goed.

Je jaar is niet mislukt als je je goede voornemens even minder prioriteit geeft. Morgen is er gewoon een nieuwe dag. Dan pak je de draad weer op! Dat is mijn goede voornemen. Iedere dag weer genieten van een nieuwe dag. Zo vanzelfsprekend is dat niet na twee coronajaren van ziekte, eenzaamheid, verlies, gemis en beperking. Of bekeken vanuit het perspectief van onze Oekraïense inwoners en de duizenden asielzoekers die huis en haard verlaten omdat hun thuis niet meer veilig is. En zo kan iedereen tientallen voorbeelden noemen uit zijn of haar omgeving waarom een nieuwe dag niet zomaar vanzelfsprekend is.

Graag wens ik u allemaal een fantastisch 2023. Dat het maar een gezond, gelukkig en bovenal liefdevol jaar mag worden. Met mislukte goede voornemens, uitgestelde plannen en baaldagen. Maar vol met intens genoten nieuwe dagen. 365 maar liefst. Nu al zin in, proost!

Hanne van Aart

Burgemeester

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen