Gemeente Loon op Zand pakt fietsendiefstal aan

Foto: Pixabay

Fietsendiefstal is vervelend en helaas nog steeds een voorkomend probleem. Ook in onze gemeente. Daarom start de gemeente begin mei een aantal campagnes om dit probleem aan te pakken. De gemeente wil mensen bewust maken van het gevaar dat hun fiets loopt, preventief en gratis graveren en als het een keer misgaat de gestolen fiets opsporen.

Starten met opruimen

De gemeente start maandag 18 mei eerst met opruimen van alle (brom)fietswrakken en (brom)weesfietsen. Een fietswrak is een kapotte of vernielde fiets waar niet meer mee gefietst kan worden. Een weesfiets is een fiets die al 14 dagen aaneengesloten in een stalling staat en niet meer gebruikt wordt. Tot 18 mei heeft iedereen de tijd om zelf zijn of haar fiets op te ruimen.

“Door deze opruimactie, die we overigens nog een paar keer herhalen, maken we weer voldoende plaats voor inwoners die dagelijks hun fiets in de stalling willen plaatsen. En door op te ruimen, sporen we direct gestolen fietsen op. Maar dat is natuurlijk niet alles. We voeren ook campagne om inwoners bewust te maken over wat zij zelf kunnen doen tegen fietsendiefstal. We gaan voor een gemeente die schoon, heel en veilig is”, aldus wethouder Gerard Bruijniks.
“En is je fiets dan toch gestolen, dan wil je dat er actie ondernomen wordt. Zodra het kan in de 1,5 meter samenleving, gaan we aan de slag met een gratis graveeractie. Zo vergroot je de mogelijkheden bij opsporing van gestolen fietsen enorm.”

Voorkomen beter dan genezen

Het voorkomen van fietsendiefstal begint bij inwoners zelf. Stal je fiets alleen bij een officiële fietsenstalling. Zet je fiets op slot en gebruik een gecertificeerd slot. Registreer je fiets zodat deze herkenbaar is. En vergeet niet om aangifte te doen als de fiets helaas toch door een ander is meegenomen.

Registreren fiets

De gemeente vraagt inwoners om thuis het framenummer van je fiets op te schrijven en goed te bewaren. Daarnaast kan iedereen een foto van de fiets maken of kenmerken opschrijven. Op deze manier help je mee aan een gerichte opsporing van gestolen fietsen.

Informeren inwoners

Via social media en nieuwsberichten informeert de gemeente de komende tijd alle acties rondom de aanpak van fietsendiefstal.

Bron: Gemeente Loon op Zand