Theaterwandeling rond het epicentrum van de heerlijkheid

Foto: Stichting 750

Centraal in de gemeente Loon op Zand zijn op een kleine oppervlakte en in een bosrijke omgeving tal van elementen uit de rijke geschiedenis van de gemeente aanwijsbaar. Op deze ‘Vierkante kilometer’ valt op zaterdag 7 september veel te zien en te beleven. Centraal staat een ‘Theaterwandeling’ waarin niet alleen acteurs, maar ook allerlei verenigingen uit de gemeente zich presenteren in een historische context.

Het geheel speelt zich af aan weerskanten van de Midden-Brabantweg (N261) in het gebied waarin ook het gemeentelijke Vredesmonument staat. In deze ‘Vierkante kilometer’ vinden we sporen van prehistorische bewoning en tot de verbeelding sprekende restanten van de Munitions Ausgabe Stelle (MASt) uit de Tweede Wereldoorlog, de verdwenen – maar niet vergeten – buurtschappen Efteling en Westloon, oude en nieuwe wegen en paden en bossen en heide met elk hun eigen karakter. Kortom: landschap en geschiedenis van de gemeente Loon op Zand in een notendop.

Op deze eerste zaterdag van september komen tal van verenigingen en gezelschappen uit de gemeente samen om dit landschap te vieren en de geschiedenis in herinnering te brengen, in aanwezigheid van Willem van Horn, eerste heer van de heerlijkheid Loon op Zand. Start- en eindpunt van de route is bij het vroegere Café De Efteling aan de Horst. Hier is ook een fietsenstalling. De route loopt door het bosgebied van het Loonsche Land (Mombersbos) en langs de inmiddels bij velen bekende monumentale rode beuk. Daarna ter hoogte van een archeologisch monument de N261 over naar de Kraanvense Heide en door het gebied van de MASt terug naar de Eftelingsestraat. Leden van Menvereniging De Ketshoeve zorgen dat ook mensen die minder goed ter been zijn een deel van het parcours kunnen meemaken.

Langs de route is er (historisch) theater, koormuziek, demonstraties door onder meer EHBO’ers en vrijwilligers van de brandweer (ook uit Dodenau) en Museum De Jaren ’40-’45 uit Loon op Zand. Na een kort openingswoord zullen de twee heemkundekringen uit de gemeente: Loon op ’t Sandt en De Ketsheuvel enige documenten uitwisselen. Heer Willem van Horn en Altena en (de eveneens historische) Schout Otto Juin houden hierop een toeziend oog. Historie en heden komen op deze dag samen en ‘kleuren’ het landschap op een bijzondere manier. Waar 750 jaar heerlijkheid niet toe kan leiden…

Het parcours van de Theaterwandeling is open van 11.00 uur tot 17.00 uur Kom met de fiets; bij voormalig Café De Efteling aan de Horst is voor de gelegenheid een ruime fietsenstalling. Kom op tijd zodat u om vijf uur n.m. het mooie parcours hebt kunnen afleggen. Maak het mee!

Bert Branderhorst, stichting 750 jaar heerlijkheid/gemeente Loon op Zand.