Plezierig Carnavalsfeest!

Foto: Stichting 750

Komend weekend is het weer zover. Het is weer Carnaval en ook in onze gemeenschap barst het Carnavalsfeest weer los. Enkele dagen “de boel op z’n kop”; een vrolijk en uitbundig feest met veel plezier. Mensen zingen, dansen en vieren feest. Samen in een zaal en op straat zoals bij de optochten.

Op vrijdag beginnen de kinderen van de basisscholen met een heuse kinderoptocht en een feest. Dan volgt op zaterdag de optocht in Moerbiënlaand, op zondag in Turfstekerslaand en op maandag in Theebuikenlaand. Met loopgroepen, wagens en niet te vergeten muziek – veel muziek.

Juist in een jubileumjaar als 2019 mogen we ons realiseren dat Carnaval al een lange geschiedenis kent. Uit de tijd van de Romeinen is bekend dat de slaven enkele dagen werden bediend door hun heer. In de middeleeuwen is ook een dergelijk gebruik bekend met “de wereld op z’n kop”. Dat herkennen we nu nog in het gebruik van de “overdracht van de sleutel” van de burgemeester naar Prins Carnaval. Zo werd Carnaval ook een beetje het feest van de spot. Bepaalde gebeurtenissen en personen werden op de hak genomen en feestvierders gingen zich vermommen en verkleden. We kennen Carnaval ook vanwege de koppeling met de vastentijd. Carnaval gaat daarbij vooraf aan de veertig dagen vastentijd – van Carnaval naar Pasen. Velen “nemen het er (eerst) nog eens van” met eten, drinken en ontspannen feesten.

We wensen alle feestvierders in Moerbiënlaand, Turfstekerslaand en Theebuikenlaand een heel gezellig en ontspannen Carnaval toe. Vanuit de stichting zijn per dorp een aantal “750 wimpels” voor Carnaval beschikbaar. Daarmee verbinden we dit feest aan de jubileumviering. U ziet ze vast en zeker. Plezierige Carnaval gewenst!

Medewerkers en bestuur van stichting 750 jaar heerlijkheid/gemeente Loon op Zand.