In Hart van Brabant is de afgelopen weken een grootschalige actie gehouden om de veiligheid in afhaalrestaurants te controleren. Het Bestuurlijk Interventieteam (BIT) bezocht in acht gemeenten ruim 85 horecazaken die maaltijden bezorgen of afhalen aanbieden. Bij bijna de helft van de gecontroleerde restaurants werden overtredingen geconstateerd.
De controles werden uitgevoerd door toezichthouders van de gemeenten, politie, AVIM, Enexis, de Nederlandse Arbeidsinspectie en de Belastingdienst. In Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Tilburg, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk werd onder andere gekeken naar brandveiligheid, hygiëne, alcoholverkoop en de inzet van minderjarige bezorgers.
Bij 37 ondernemingen werd geconstateerd dat de brandveiligheid niet voldeed aan de wettelijke eisen. Zo ontbraken rookmelders, waren vluchtwegen geblokkeerd en ontbraken of waren brandblussers niet gekeurd. Dit vormt een groot risico voor medewerkers en klanten.
In drie restaurants troffen controleurs illegale huisvesting aan. In één geval was de situatie zo onveilig dat de gemeente direct besloot de bewoning te staken.
Enexis ontdekte bij 13 ondernemingen problemen in de meterkast. Bij twee zaken werd de meter gemanipuleerd en bleek er sprake van stroom- en gasdiefstal. Drie anderen hadden hun elektriciteitscapaciteit illegaal vergroot, met risico op kortsluiting en brand in de omgeving.
In vier restaurants werd alcohol verkocht zonder vergunning. Daarnaast werd in één zaak shishatabak zonder accijnszegel aangetroffen. De douane nam vijf kilo tabak in beslag.
De Nederlandse Arbeidsinspectie constateerde bij twee ondernemingen dat er 14-jarige bezorgers werkten, terwijl zij op deze leeftijd dergelijke werkzaamheden niet mogen uitvoeren. Bij elf andere ondernemingen wordt nader onderzoek gedaan naar mogelijke overtredingen van de Arbeidstijdenwet of de Wet Arbeid Vreemdelingen.
Het BIT heeft als doel om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. Afhaalrestaurants kunnen kwetsbaar zijn voor criminele inmenging, bijvoorbeeld om geld wit te wassen. Regelmatige controles moeten ondernemers beschermen en de veiligheid waarborgen.
Inwoners kunnen verdachte situaties melden bij de politie (112 bij spoed, anders 0900-8844), de gemeente of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. Zo werken we samen aan een veilige woon-, werk- en leefomgeving.