Opmars van de Kamsalamander: nieuwe populatie ontdekt in de Loonse en Drunense Duinen

12 okt , 11:48 Nieuws
kamsalamander
Piet Spaans CC BY-SA 2.5
In de Loonse en Drunense Duinen is een bijzondere ontdekking gedaan: een nieuwe populatie van de zeldzame kamsalamander. Deze grootste watersalamander van Nederland is op veel plekken verdwenen door verlies van geschikt leefgebied. De soort gedijt in kleinschalige landschappen met visvrije poelen, bossen en graslanden, maar zulke omgevingen zijn de afgelopen decennia schaars geworden.
Onderzoeker Wouter Beukema van RAVON ontdekte deze populatie tijdens onderzoek in samenwerking met Natuurmonumenten en de Natuur- en Milieuvereniging Heusden. Hoewel kamsalamanders in nabijgelegen natuurgebieden voorkomen, was het onverwacht dat ze ook in de duinen zijn aangetroffen, omdat kanalen en wegen natuurlijke barrières vormen. De salamanders zijn gevonden in tien poelen in gebieden zonder eerdere waarnemingen.
Natuurherstel blijkt cruciaal voor hun voortbestaan. Zo heeft Natuurmonumenten tien jaar geleden nieuwe poelen aangelegd, die nu succesvol worden onderhouden om verschillende soorten, waaronder de kamsalamander, te ondersteunen. Ook de Natuur- en Milieuvereniging Heusden draagt bij met kleinschalige landschapselementen.
Om de populatie verder te versterken, zijn meer voortplantingslocaties nodig. RAVON adviseert om extra poelen aan te leggen, zodat de kamsalamanders zich makkelijker kunnen verspreiden en er een gezonde populatie ontstaat.
Bron: RAVON / heusden.nieuws.nl