NOORD-BRABANT - Dagelijks nemen we deel aan het verkeer, maar zijn we ons wel voldoende bewust van het risico op ongelukken? Hoewel het aantal verkeersslachtoffers voor het tweede jaar op rij daalt, blijven verkeersongevallen een dagelijkse realiteit op de Nederlandse wegen. Jaarlijks vinden er duizenden incidenten plaats, vaak met ingrijpende gevolgen. Uit onderzoek blijkt dat er in Noord-Brabant de afgelopen jaren de meeste fatale ongelukken gebeuren.
In Zuid-Holland gebeuren veruit de meeste ongelukken. Deze provincie telt bijna twee keer zoveel incidenten als Noord-Holland, dat op plek twee staat. Noord-Brabant staat op plek drie als het gaat om het totaal aantal ongevallen. Wanneer alleen gekeken wordt naar dodelijke ongelukken, verandert het beeld drastisch: Noord-Brabant voert dan de lijst aan, gevolgd door Gelderland en Zuid-Holland.
De veiligste provincie is Flevoland, met veruit het laagste aantal verkeersongevallen. Zeeland volgt als tweede, terwijl Drenthe en Friesland respectievelijk plek drie en vier innemen. Samen zijn deze vier provincies goed voor slechts 9% van alle verkeersincidenten in Nederland.
De fiets, niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld, blijkt het gevaarlijkste vervoermiddel. In 2023 vielen 270 dodelijke slachtoffers onder fietsers, in 2024 waren dit er 246. Daarmee daalt het aantal, maar blijft het aandeel zorgwekkend hoog. Ook voetgangers en automobilisten lopen risico. In 2024 kwamen er 220 mensen om bij een ongeluk met een personenauto, tegen 194 in het jaar ervoor. Bijna zestig voetgangers kwamen om bij een ongeval.
Top 5 gevaarlijke vervoermiddelen:
Niet alleen het vervoermiddel speelt een rol, ook leeftijd beïnvloedt het risico. Vooral ouderen blijken kwetsbaar in het verkeer. In 2024 kwamen 150 mensen van 80 jaar of ouder om bij een verkeersongeluk. De groep tussen 70 en 80 jaar telde nog eens 115 dodelijke slachtoffers. Samen is deze groep betrokken bij 40% van de fatale ongevallen.
Jongvolwassenen blijken ook steeds vaker slachtoffer. In 2024 was 13% van de dodelijke verkeersslachtoffers tussen de 20 en 30 jaar oud.
De vrijdag is de risicovolste dag op de weg. Vooral in de avonduren stijgt het aantal ongelukken sterk. Donderdagen en dinsdagen volgen als drukke dagen in het verkeer. In het weekend is het juist rustiger, met relatief minder incidenten.
De meeste ongelukken vinden plaats tijdens de avondspits. In de ochtend is het aanzienlijk rustiger. Hoewel de nacht de minst drukke periode is, stijgt het aantal ongevallen in de weekendnachten fors — het risico is dan ruim twee keer zo hoog als in andere nachten.
Benieuwd naar alle resultaten rondom het onderzoek? Bekijk ze hier.