LANGSTRAAT - Tweeëneenhalf jaar geleden namen Mathijs en Richmonde, kartrekkers van het eerste uur, het initiatief om te komen tot een Herenboerderij in de regio. Ondersteund door de landelijke organisatie begonnen zij een zoektocht. Momenteel staan meer dan 255 geïnteresseerden in de wacht. Zij willen graag genieten van de groenten, het fruit, de eitjes en mogelijk het vlees van hun eigen boerderij.
Waarom? Op de boerderij wordt natuurinclusief gewerkt, zonder gif en kunstmest. Het eten komt van dichtbij, waardoor de lokale natuur verbetert. Leden van de coöperatie kunnen (maar het is niet verplicht) incidenteel of vaker meehelpen bij de totstandkoming van al deze producten. De boer in loondienst verricht het meeste werk. In Nederland zijn er momenteel 18 operationele Herenboerderijen en 35 in oprichting. De organisatie groeit gestaag.
Ondertussen moet de lokale coöperatie bestuurd worden. De betrokkenheid bij ons doel, het opzetten van een lokale Herenboerderij, is onverminderd groot. Per 1 januari hebben maar liefst 3 nieuwe bestuursleden zich aangesloten. Lia stelt zich als eerste voor.
Lia Spaans
Mijn naam is Lia Spaans. Ik heb er veel zin in om een steentje bij te dragen aan onze coöperatie. Nu alvast als penningmeester. En straks als de Herenboerderij in bedrijf is ook door op het land mee te helpen. Sinds 2004 woon ik in Waalwijk, in Landgoed Driessen. Nu onze zoons allebei studeren en het huis uit zijn, ontstaat er weer ruimte om als vrijwilliger actief te zijn.
Ik kom uit een agrarische familie uit de Hoekse Waard, net onder Rotterdam. Mijn vader had er een landbouwmechanisatiebedrijf en mijn opa en twee ooms een akkerbouwbedrijf. Dat wordt inmiddels door twee neven gerund. Thuis was ik ‘chef moestuin’.
In mijn vakanties was ik altijd op het land aan het werk. Eerst bij het akkerbouwbedrijf van mijn familie, later bij een tuinder met een gemengd bedrijf bij ons in de buurt. In mijn jeugd heb ik heel wat kilometers geschoffeld, vele plantjes gepoot en groenten geoogst.
Tijdens mijn werkzame leven heb ik altijd in de land- en tuinbouw gewerkt, en altijd voor samenwerkingsverbanden. De eerste jaren voor coöperaties in de tuinbouw en de laatste 20 jaar voor stichtingen met een duurzaam doel. Op het moment werk ik voor de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, als manager bedrijfsvoering & financiën.
De wereld een beetje duurzamer maken; daar word ik blij van. Wat doe ik daar zelf thuis aan? Zo min mogelijk voedsel verspillen natuurlijk. En ik probeer zoveel mogelijk biologische voeding te kopen, voor zover de portemonnee dat toelaat. Verder liggen er al 12 jaar zonnepanelen op het dak. In 2019 zijn daar een hybride warmtepomp en een zonneboilersysteem voor het tapwater bijgekomen. Dat het anders moet, en kan, met onze manier van voedsel produceren, staat voor mij als een paal boven water. Met o.a. gezond bodemleven, biodiversiteit en natuurbehoud als uitgangspunten. Het fijne van het Herenboeren concept vind ik dat we daar met elkaar concreet aan werken. Niet afwachten maar gewoon doen, samen. Met gelijkgestemden de handen uit de mouwen steken, en tussen de bedrijven door een bakkie koffie of thee, een praatje en een luisterend oor. Ik kijk ernaar uit!
Wil je met mij en andere initiatiefnemers kennismaken? Dat kan op onze nieuwjaarsborrel aanstaande zaterdag 13 jan. We komen bij elkaar in de kantine van hockeyclub Des te Kaatsheuvel. Wel graag vooraf aanmelden via onderstaand email adres.
Informatie en contact: