Kabinet verlengt noodfonds voor energiekosten: extra steun in 2025 en 2026

14 feb , 20:52 Nieuws
energie
© Pixabay

DEN HAAG - Het kabinet heeft besloten het noodfonds voor huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening te verlengen tot en met 2026. Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) en staatssecretaris Jurgen Nobel (Armoedebeleid) maken dit later op vrijdag bekend in een Kamerbrief. Jaarlijks wordt er 60 miljoen euro uitgetrokken om kwetsbare huishoudens te ondersteunen.

Energiesector draagt bij aan noodfonds

Naast de kabinetsbijdrage van 60 miljoen euro per jaar zal de energiesector in elk geval in 2025 een bedrag van 10 miljoen euro bijdragen. Dit geld is bedoeld om huishoudens te helpen die door hoge energiekosten financieel in de knel komen.

Het noodfonds werd in 2023 in het leven geroepen om de sterk gestegen energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne te verzachten. Inmiddels is de energiemarkt gestabiliseerd, maar voor veel huishoudens blijven de lasten hoog.

Aanvragen en voorwaarden

Om aanspraak te maken op het noodfonds moeten huishoudens aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het gaat onder meer om inkomens tot 120 procent van het sociaal minimum en energiekosten die een aanzienlijk deel van het maandinkomen opslokken. De exacte details worden later bekendgemaakt in de Kamerbrief.

Structurele aanpak energiearmoede

Minister Hermans benadrukt in de aankondiging dat het kabinet met de verlenging van het noodfonds inzet op een structurele aanpak van energiearmoede. "We willen ervoor zorgen dat niemand in de kou komt te zitten en dat mensen met een laag inkomen niet onevenredig zwaar worden getroffen door de energiekosten", aldus de minister.

De verlenging van het noodfonds past binnen een breder pakket aan maatregelen om huishoudens te ondersteunen bij de energietransitie en de verduurzaming van woningen.