Eerste paal geboord voor acuut centrum en kliniek ETZ Elisabeth

27 sep , 11:48 Nieuws
240923 eerste paal nieuwbouw etz8265 2 web
TILBURG - Na jarenlange voorbereiding is de bouw van het nieuwe acuut centrum en het kliniekgebouw met verpleegafdelingen bij ETZ Elisabeth officieel gestart. Medewerkers van het ETZ en een  huisarts namens huisartsenspoedpost PrimaCura boorden op maandag 23 september jl. symbolisch de eerste paal in de grond.
De start van de bouwactiviteiten door het uitvoeringsconsortium Hurks/ULC Installatietechniek is een belangrijke stap in het samenbrengen van de acute en de klinische zorg op locatie ETZ Elisabeth. Naar verwachting wordt de nieuwbouw eind 2026 opgeleverd en in de eerste helft van 2027 in gebruik genomen. Deze nieuwbouw is onderdeel van een groter masterplan, dat zich richt op het gefaseerd vernieuwen van locatie ETZ Elisabeth. De stip aan de horizon is een volledig nieuw ziekenhuis tussen 2040 en 2050.

Samenbrengen van acute en klinische zorg op ETZ Elisabeth

In het acuut centrum wordt verschillende zorg samengebracht, zoals de Spoedeisende Hulp, Eerste Hart Hulp, Operatiekamers, het Interventiecentrum voor Cardiologie en Radiologie, de Intensive Care en de hartbewakingsafdeling (CCU) van het ETZ en de huisartsenspoedpost van PrimaCura. Daarnaast biedt het centrum ruimte voor een intensievere samenwerking met ketenpartners door de inrichting van een spoedplein. Voor patiënten betekent dit dat zij op één locatie terecht kunnen voor spoedzorg, van ziekenhuis tot huisarts, mondzorg en apotheek.
Voor zorgverleners maakt de nabijheid het mogelijk om intensiever samen te werken, snel te schakelen en dubbel werk te voorkomen. Dit is van groot belang, omdat er een schaarste is in zorgprofessionals terwijl de zorgvraag toeneemt. Op die manier houden we samen de zorg toegankelijk voor mensen die dat (acuut) nodig hebben.
In de kliniek komen onder andere de verpleegafdelingen van traumachirurgie, neurochirurgie en vaatchirurgie. Het samenbrengen van de klinische zorg op ETZ Elisabeth betekent ook dat alle verpleegafdelingen op het ETZ TweeSteden verhuizen naar de bestaande bouw van het ETZ Elisabeth.

Starten met de fundering

De bouw start met het boren van funderingspalen voor het acuut centrum, de kliniek, de verbindingsgang naar het bestaande gebouw, en het energiegebouw. Tegelijkertijd vinden er andere funderingswerkzaamheden plaats. Vervolgens wordt een start gemaakt met de ruwbouw van het betonnen casco, waaronder de vloeren, wanden en kolommen.

Uitvoeringsconsortium

Eerder dit jaar is de realisatie van de eerste fase nieuwbouw gegund aan Hurks en ULC Installatietechniek, twee partijen die hun krachten bundelen bij de realisatie van de nieuwbouw, beiden met meer dan honderd jaar ervaring. Hurks is gespecialiseerd in het ontwikkelen, bouwen en onderhouden van woning- en utiliteitsbouwprojecten, waaronder gezondheidszorg. ULC is thuis in installatietechniek en technisch beheer in de gezondheidszorg.