De woningcorporaties Tiwos, Casade en Leystromen uit Midden-Brabant gaan biobased isolatiematerialen vaker toepassen bij zowel onderhoud als nieuwbouw. Op 1 juli 2024 ondertekenden zij een commitmentverklaring die deze ambitie bevestigt. Met deze toevoeging hebben nu 31 Brabantse corporaties zich gecommitteerd aan deze duurzame aanpak, wat uniek is in Nederland.
De corporaties streven ernaar om de milieu-impact van bouwmaterialen aanzienlijk te verlagen door over te stappen op biobased isolatiematerialen. Deze materialen zijn gemaakt van planten zoals graanstro, vlas of hennep, vaak afkomstig van Brabantse bodem. Het gebruik van biobased isolatiematerialen in daken en muren zal geleidelijk worden uitgebreid in de jaren 2024-2028, zowel bij onderhoud als bij nieuwbouwprojecten.
Met de ondertekening van de commitmentverklaring geven de corporaties gezamenlijk aan: “Wij willen dit, wij gaan ermee aan de slag. We zetten allemaal stappen richting volledig biobased bouwen of renoveren."
De directeuren van Tiwos, Casade en Leystromen hebben de verklaring ondertekend, waarmee ze hun betrokkenheid en inzet voor duurzame bouwpraktijken bevestigen.
Het doel is om zoveel mogelijk plantaardig materiaal van Brabantse boeren te gebruiken als isolatiemateriaal. Dit kan bijvoorbeeld door het inblazen van stro of het toepassen van kalkhennep of hennep-isolatiewol. In Midden-Brabant ondersteunen Midpoint Brabant, Rabobank en Building Balance bij het opzetten van de ‘van land tot pand’ ketens.
Honderdduizenden woningen, zowel van woningcorporaties als particulieren, moeten de komende jaren worden geïsoleerd. De overstap naar biobased bouwmaterialen is cruciaal om de milieu-impact van de bouwsector te verlagen. Planten slaan CO2 op tijdens hun groei, en door ze als isolatiemateriaal te gebruiken, blijft die CO2 langdurig opgeslagen in het materiaal. Zo kan de bouwsector bijdragen aan de oplossing voor milieuvervuiling en tegelijkertijd perspectief bieden aan agrariërs die de gewassen voor biobased materialen telen.
Het gebruik van hernieuwbare of circulaire materialen is niet alleen goed voor het beperken van grondstoffenverbruik en uitstoot. Biobased materialen houden huizen warm in de winter en koel in de zomer. Bovendien zorgen de juiste toepassing en de eigenschappen van deze materialen ervoor dat huizen kunnen 'ademen', wat de hoeveelheid vocht en de luchtkwaliteit binnenshuis verbetert.