Tien jaar ZeeBraPat: samenwerking voor optimale Parkinsonzorg

Foto:

TILBURG – Dit jaar viert ZeeBraPat, een samenwerking tussen ziekenhuizen voor de behandeling van Parkinson, zijn tienjarig bestaan. ZeeBraPat, wat staat voor Zeeland Brabant Parkinson Advanced Therapies, is een netwerk van ziekenhuizen in de regio’s Zeeland, Brabant en omliggende gebieden, waaronder Gelderland en Zuid-Holland. Afgelopen maand vierden zij hun tweede lustrum met een symposium in het ETZ.

Het doel van ZeeBraPat is om Parkinsonpatiënten de best mogelijke zorg te bieden door samenwerking tussen verschillende ziekenhuizen. Dit netwerk zorgt ervoor dat patiënten toegang hebben tot diverse geavanceerde therapieën, zoals duodopa-pompen, apomorfinepompen en diepe hersenstimulatie (DBS). Dankzij ZeeBraPat kunnen patiënten gemakkelijk worden doorverwezen naar ziekenhuizen die specifieke therapieën aanbieden, ook al bieden niet alle ziekenhuizen alle behandelingen aan.

Successen

Een belangrijke mijlpaal in de afgelopen tien jaar is het creëren van een laagdrempelig en effectief samenwerkingsverband. Neurologen en verpleegkundigen komen twee keer per jaar bijeen om kennis en ervaringen uit te wisselen, wat heeft geleid tot belangrijke verbeteringen in de zorg. Ziekenhuizen wisselen informatie en ervaringen uit, waardoor de zorg voor patiënten gemakkelijker en effectiever wordt. Daarnaast heeft de samenwerking geleid tot meer vertrouwen en betere communicatie, wat resulteert in beter geïnformeerde en minder angstige patiënten.

Symposium

Afgelopen maand werd het tweede lustrum gevierd met een speciaal symposium, waar verschillende workshops werden gegeven over de nieuwste ontwikkelingen in Parkinsontherapieën. Het evenement onderstreepte de waarde van voortdurende samenwerking en kennisdeling binnen het ZeeBraPat-netwerk.

Juiste zorg op de juiste plek

Lieke van Kemenade, parkinsonverpleegkundige bij het ETZ, benadrukt het succes van de samenwerking: “Het is fijn dat we elkaar op een laagdrempelige manier snel kunnen bereiken. Zowel neurologen als verpleegkundigen werken samen als gelijkwaardige partners, met als doel om patiënten de beste zorg en juiste informatie te bieden. Door deze samenwerking komt de juiste therapie bij de juiste patiënt terecht.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen