Op 4 mei herdenken wij en op 5 mei laten we het vuur van vrede en vrijheid branden

Foto:

Op 4 mei herdenken we de burgers en militairen die zijn omgekomen of vermoord, zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesiƫ, als in latere oorlogen en vredesoperaties wereldwijd. Op 5 mei vieren we onze vrijheid, verbonden en in vrijheid.

Tijdens Dodenherdenking op 4 mei staan we twee minuten stil bij alle slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties. In Loon op Zand gebeurt dit bij het monument in de Mast, gevolgd door een ceremonie. Na afloop vertrekt een delegatie naar Wageningen, waar zij het vredesvuur in ontvangst nemen voor Hotel De Wereld. Dit vuur, afkomstig uit Normandiƫ, wordt vervolgens symbolisch doorgegeven aan de Nederlandse bevolking tijdens een wandelestafette.

Vrijheid is kostbaar en moet worden gekoesterd. Terwijl het in Nederland en grote delen van de wereld vanzelfsprekend is, zijn er elders brandhaarden waar vrede en vrijheid ver te zoeken zijn. Onze lopers hebben symbolisch de vrede opgepakt en geven deze door, als een teken van verbondenheid en hoop.

De Loonse delegatie legt een tocht van 78 kilometer af, in estafettevorm. Een uitdagende reis, samen onderweg, om het vuur van vrede en vrijheid te verspreiden. De route voert dit jaar ook door Elshout, waar tijdens de Mariaviering het vuur wordt overhandigd en ontstoken. Vervolgens gaat de tocht verder richting Loon op Zand, waarbij de lopers onderweg warm worden ontvangen.

Omstreeks 14:00 uur worden de lopers ontvangen door een vertegenwoordiger van het College van Burgemeester en Wethouders. De ceremonie wordt muzikaal begeleid door Drumband Prins Maurits uit Kaatsheuvel en Koninklijk Erkende Muziek Vereniging Concordia uit Loon op Zand.

Vrijheid, vrede en verbinding blijven van groot belang, zowel voor onze gemeente als voor de rest van de wereld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen