Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt het Schoenenkwartier in Waalwijk

Foto: Schoenenkwartier

WAALWIJK – Op dinsdag 23 april brengt Hare Majesteit Koningin Máxima een werkbezoek aan het Schoenenkwartier in Waalwijk. Het Schoenenkwartier is een museum, schoenenlab en kenniscentrum ineen. Het verbindt op een creatieve en vernieuwende manier het ambacht van de schoenmaker aan orthopedie, aan mode & design en aan industriële productontwerpers. Het geheel vernieuwde museum, dat in 2022 heropende, brengt de geschiedenis en toekomst van de leder- en schoenenindustrie samen in De Langstraat, de regio waar zich van oudsher de Brabantse schoen- en lederindustrie bevindt.

Werkbezoek in het teken van ambacht, design, innovatie en ondernemen

Museumdirecteur Rinske Jurgens en burgemeester Sacha Ausems ontvangen Koningin Máxima. Tijdens haar bezoek krijgt Koningin Máxima een rondleiding van vrijwilligers door de tentoonstelling ‘De geschiedenis van De Langstraat’. Vervolgens bezoekt zij de nieuwe familietentoonstelling ‘Trek de stoute schoenen aan’, waar de vraag centraal staat: Wie ben jij? Welke schoenen trek jij aan en hoe voel je je dan? Door andere schoenen, sloffen of laarzen aan te trekken, ervaar je wat schoenen met je doen en hoe je dan naar jezelf kijkt. Leerlingen van basisschool De Vrijhoeve uit Sprang Capelle maakten eigen ontwerpen voor het schoolproject ‘Ontwerp je stoutste schoenen’. Het prijswinnend schoenontwerp is gemaakt in het schoenenlab en wordt gepresenteerd op een uitdagende catwalk.

In het schoenenlab ontmoet Koningin Máxima ambachtelijke schoenmakers, ontwerpers en studenten die in deze professionele werkplaats en leerwerkplek samenwerken, kennis vergaren, onderzoek doen en vooral creëren. Daarna krijgt zij een rondleiding langs het werk van artist in residence Maxim Verheul. Met het artist in residence programma wil het Schoenenkwartier haar rol als kweekvijver en springplank voor jong talent verder versterken. Tenslotte gaat Koningin Máxima in gesprek met innovatieve bedrijven en ondernemers verwant aan de schoen- en lederindustrie in de regio. Zij vertellen hoe traditie voortleeft en hoe nieuwe vormen van bedrijvigheid ontstaan in De Langstraat.

Genomineerd voor de European Museum of the Year Award 2024

Het Schoenenkwartier is genomineerd voor de European Museum of the Year Award (EMYA). Deze prestigieuze prijs wordt ieder jaar toegekend aan musea die uitblinken in innovatieve benaderingen, educatieve impact en maatschappelijke betrokkenheid. De prijs erkent niet alleen artistieke excellentie, maar benadrukt ook de rol van musea als drijvende krachten achter maatschappelijke dialoog en culturele uitwisseling binnen Europa en daarbuiten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen