Regio Hart van Brabant doet mee aan telling dak- en thuisloosheid

Foto: Pixabay

De ETHOS telling van dak- en thuisloosheid in Noordoost-Brabant was vorig jaar een succes, en dit jaar nemen maar liefst 55 gemeenten uit zes regio’s deel aan deze nieuwe telling, georganiseerd door Kansfonds en Hogeschool Utrecht.

In regio Hart van Brabant zullen ongeveer 50 organisaties op 11 april dak- en thuisloze mensen in kaart brengen. Het doel is om een beter inzicht te krijgen in de omvang en aard van deze groep, om zo dak- en thuisloosheid effectief te kunnen aanpakken en voorkomen.

Dakloosheid wordt bij de ETHOS telling gedefinieerd als het ontbreken van volwaardige huisvesting, oftewel het gebrek aan een veilig (t)huis. Op 11 april zullen organisaties in de regio vragenlijsten invullen over mensen die dak- of thuisloos zijn, of dreigen te raken. Hierbij worden verschillende categorieën, zoals mensen die een instelling verlaten zonder een volgende woonplek, in kaart gebracht. De resultaten van deze telling zijn essentieel om het verborgen probleem van dak- en thuisloosheid aan te pakken en de echte hulpvraag van mensen te achterhalen.

De telling maakt deel uit van het actieplan ‘Iedereen een (t)huis’, waarbij de nadruk ligt op het principe van ‘Wonen Eerst’. Mensen die dak- of thuisloos worden, krijgen zo snel mogelijk weer een eigen woonplek, terwijl er ook wordt ingezet op preventie om dak- en thuisloosheid te voorkomen.

Op 11 april zullen verschillende organisaties in regio Hart van Brabant dak- en thuisloze mensen in kaart brengen tijdens een ééndaagse telling. Het is van groot belang dat deze telling slaagt, omdat iedereen recht heeft op een dak boven zijn hoofd. De resultaten van de tweede ETHOS telling zullen op 9 oktober, op Werelddaklozendag, worden gepresenteerd.

Kijk voor meer informatie over de ETHOS telling op de website van het Kansfonds.

.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen