Doornroosje weer te zien na groot onderhoud

Foto: Efteling

KAATSHEUVEL – Voor het eerst sinds de opening in 1952 kun je helemaal rondom het kasteel van de Schone Slaapster wandelen.

Het grote onderhoud aan het kasteel van Doornroosje en het gebied eromheen startte vorig jaar, vlak na de zomer. Tussen het kasteel van de Schone Slaapster en miniatuurwereld Diorama is een nieuw rolstoelvriendelijk pad gemaakt, zodat het kasteel nu 360 graden rond te bewonderen is.

Het gehele kasteel is in de steigers gezet zodat de oude kasteelmuren en de gevel opgeknapt konden worden. De stenen van het pad dat naar het kasteel leidt waren behoorlijk afgesleten en daardoor glad geworden. Dit pad is inmiddels hersteld. De ruimtes aan de binnenkant van het kasteel kregen klein onderhoud: er is geschilderd en de verlichting is verduurzaamd met LED. De bewoners zijn nagekeken en opgeknapt en hun kleding gereinigd of vernieuwd.

Voor de stimulering van biodiversiteit in het bos zijn een aantal bomen weggehaald. Hiervoor in de plaats zijn verschillende andere bomen geplant. Ook is de vijver een stuk vergroot en zijn er watervallen toegevoegd.

Foto: Efteling

Nieuw muziekstuk

Naast nieuwe beplanting en het aanpassen van de omgeving, hebben we ook een nieuw muziekstuk aan het sprookje toegevoegd. Voorheen lag Doornroosje in stilte te slapen, maar nu wordt die stilte omlijst met muziek. Het muziekstuk is gecomponeerd door René Merkelbach. Des te dichter je bij Doornroosje komt, des te beter je de muziek zult horen.

Ontdekking van een bijenvolk

Het onderhoud bij Doornroosje is geheel volgens planning verlopen. “Echter kwamen we in de eerste weken een aantal bijzondere bewoners in het kasteel tegen.” vertelt projectleider Mark Elings. “In één van de torens ontdekten we een bijenvolk. Gelukkig is collega Berno Lievers naast engineer ook imker en kon hij de honingraten samen met de bijen uit de toren halen en verplaatsen naar een nieuwe korf.”

Foto: Efteling

Nieuwe bewoner laat nog even op zich wachten

Mark: “Onze gasten kunnen nu rondom het kasteel van Doornroosje wandelen, de nieuwe waterpartijen bewonderen en als vanouds naar binnen gluren. Tegen de zomer wordt vanaf het uitkijkpunt op het rolstoelvriendelijkere pad ook een nieuwe bewoner zichtbaar!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen