Dankzij deze 6 voordelen van een bedrijfsovername maak je als ondernemer een snelle start

Loek van Sluisveld
Loek van Sluisveld
Foto:

[ADVERTORIAL] – Bij een bedrijfsovername neem je een bestaand bedrijf over van een andere ondernemer. Daarmee geeft een bedrijfsovername je de kans om direct in een bestaande onderneming te stappen. Een bedrijfsovername is een strategische keuze en heeft niet alleen met groei te maken, maar zeker ook met het benutten van bestaande kansen in de markt. Een bedrijfsovername is dus zeker een goede optie om een onderneming te starten. In dit artikel geven we je daarom 6 voordelen van een bedrijfsovername.

“Het herstel van de Nederlandse overnamemarkt, met een focus op bankfinanciering, heeft zich het afgelopen half jaar voortgezet. In de tweede helft van 2023 steeg het aantal verkooptransacties met 5% en liep de gemiddelde verkoopprijs van een mkb-bedrijf op naar 4,75 keer de brutowinst”, vertelt Loek van Sluisveld, adviseur bedrijfsfinancieringen bij Financieringsgilde Waalwijk. Als je een bedrijfsovername overweegt, is het slim om zorgvuldig het juiste bedrijf te selecteren. Een bedrijf dat past binnen de branche waarin jij actief wil zijn en dat past bij jou. Kijk daarbij naar de cultuur binnen het bedrijf, de marktpositie, de financiële gezondheid en de mogelijkheden om het bedrijf onder jouw leiding verder te laten groeien.

Veel ondernemers die kiezen voor een bedrijfsovername doen dit vanwege 6 veel voorkomende voordelen.

1. Bestaande klantenkring
Bij een bedrijfsovername hoort ook het totale klantenbestand. Vanaf het moment dat jij eigenaar wordt van het bedrijf, heb je dus ook direct toegang tot het bestaande klantenbestand. Jouw klanten verwachten dat de dienstverlening soepel doorloopt, waardoor jij meteen verzekerd bent van inkomsten. Je hoeft dus geen acquisitie te plegen, maar kunt direct aan de slag. Een bestaande klantenkring en daarmee een constante stroom van inkomsten is dus een groot voordeel van een bedrijfsovername.

2. Bewezen marktmodel
Wanneer je een goedlopend bedrijf overneemt, neem je vaak ook het bedrijfsmodel over. Waarom zou je dat ook niet doen; dat bestaande bedrijfsmodel blijkt te werken en zorgt voor klanten en inkomsten. Voortborduren op zo’n bestaand model is daarom handig en scheelt jou tijd en moeite om een nieuw model te ontwikkelen. Een bewezen marktmodel is daarom een groot voordeel van een bedrijfsovername.

3. Naamsbekendheid
Bij een bedrijfsovername profiteer je van de naamsbekendheid van het bedrijf. Het bedrijf heeft in de afgelopen jaren een goede naam ontwikkeld en is bekend bij de klantenkring. Je hoeft dus als kersverse eigenaar niet direct veel geld te steken in een reclamecampagne om iedereen te laten weten waar jouw bedrijf zich mee bezighoudt. Een gevestigde naam zorgt voor vertrouwen bij zowel je bestaande als potentiële klanten. Dat is voor jou als ondernemer een groot voordeel.

4. Minder pionierswerk
Zet je je eigen bedrijf vanaf nul op, dan komt er van alles op je af. Een bedrijfsmodel ontwikkelen, klanten werven, je bedrijf promoten, een geschikte locatie vinden en noem maar op. Als startende ondernemer sta je voor grote uitdagingen en onzekerheden. Wanneer je een bedrijf overneemt, hoef je niet per se te pionieren, maar lift je automatisch mee op alles wat er al is en wat jou bevalt. Zo maak je met een bedrijfsovername een vliegende start.

5. Bestaande relatie met leveranciers en netwerken
Hoe kom je aan grondstoffen of producten voor jouw bedrijf? Welke netwerken zijn handig voor jouw bedrijf? Al deze informatie ontvang je van de vorige eigenaar. Het is heel handig om gebruik te maken van de bestaande relaties met leveranciers en van netwerken die relevant zijn voor jouw onderneming. Dat je zelf niet op zoek hoeft naar geschikte leveranciers en ondernemerscontacten die van positieve invloed zijn op jouw bedrijf scheelt jou veel tijd.

6. Directe cashflow
Bij een bedrijfsovername draait het bedrijf meestal vlekkeloos door. Jouw klanten merken doorgaans niet dat het bedrijf waar zij zaken mee doen van eigenaar is gewisseld. Dat betekent dus ook dat je direct cashflow hebt en meteen profiteert van jouw beslissing om een bedrijf over te nemen.

Dankzij deze 6 voordelen is een bedrijfsovername een aantrekkelijk alternatief voor het starten van een geheel nieuw bedrijf.

Vergroot je kans op een succesvolle bedrijfsovername

“De kans dat een financier jouw financieringsaanvraag voor een bedrijfsovername accepteert, is groter met een goede onderbouwing van je plannen. Dit is namelijk cruciaal voor het krijgen van een financiering”, ervaart adviseur Loek van Sluisveld. Regel je dit via een onafhankelijke adviseur dan krijg je toegang tot alle vormen van financiering en kun je eenvoudig verschillende financieringsvormen combineren om meer mogelijk te maken voor lagere kosten. “Dankzij onze collectieve inkoop krijg je bovendien korting op je aanvraag. We helpen je graag zodat jij de beste financiering krijgt voor jouw specifieke situatie.”

Meer weten over een bedrijfsovername financieren? Wij helpen je er graag bij. Maak direct een afspraak voor een persoonlijk gesprek over jouw situatie.


Loek van Sluisveld
Adviseur Bedrijfsfinanciering MKB

Cartografenweg 14, 5141 MT Waalwijk
https://www.financieringsgilde.nl/waalwijk/
(085) 864 03 27 | (06) 21 25 35 10

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen