Tinnitus is geen ziekte, je kan ermee leren omgaan

Foto: CC0 Public Domain

Tinnitus, je kan er mee leren omgaan. Een signaal van vertrouwen, na alle – nodige – aandacht voor preventie, het verlagen van de geluidsnorm en nare verhalen over euthanasie. De invloed kan groot zijn op je leven, maar het ís mogelijk ermee te leven. En in Nederland zijn er goede en bewezen effectieve behandelopties voorhanden. Ook mensen met tinnitus, die toen ze het net hadden en niet meer wilde leven – zeggen: ‘Als ik ermee kan omgaan, kan jij het ook! Patiëntenorganisatie Hoormij∙NVVS biedt verhalen met perspectief.

Tinnitus, de oplossing is er wel. Voor de meesten is er licht aan het eind van de tunnel. John Arkes – voorzitter van de commissie tinnitus & hyperacusis van Hoormij – vertelt als ervaringsdeskundige hoe hij de klassieke fasen van het rouwproces doorliep: “Omgaan met je aandoening doe je vooral met anderen, met lotgenoten en met deskundigen die je kunnen helpen bij de aanvaarding.”

Carmen de Jonge, voorzitter van de NVAB: “Ik zie het als onze gezamenlijke missie, om de impact van tinnitus en gehoorschade zichtbaar te maken. Aandacht voor preventie, onderzoek en goede hoorzorg zijn essentieel.” Het advies van Arno Lieftink – psycholoog met specialisme audiologische zorg & auteur van het boek Oorzaken – is: “Wees achterdochtig als iemand beweert tinnitus te kunnen genezen en ga niet in op iedere willekeurige behandeling die je vindt op internet.”

Dyon Scheijen – klinisch fysicus & audioloog: “Er zijn in Nederland inmiddels genoeg plekken waar – bewezen – effectieve hulp te krijgen is.” Componist Stephen Emmer kampt met ernstige gehoorschade. De 64-jarige muzikant, verantwoordelijk voor talloze bekende tv-tunes, heeft al tien jaar tinnitus. Hij pleit voor meer openheid: “Musici durven er amper voor uit te komen. Dat moet anders.”

Je gaat niet dood

Tinnitus: het waarnemen van geluid zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is. Ruim 2 miljoen mensen in Nederland hebben hiermee te maken. Ook Guido Veenstra: “In het begin werd het geluid in mijn hoofd steeds harder en raakte ik in paniek. Die piep dreef me tot waanzin, ik wilde niet meer leven. Maar nu, vijf maanden later, kan ik er beter mee omgaan en zelfs zeggen dat het me sterker heeft gemaakt.” Dat biedt perspectief.

Hoormij∙NVVS helpt je verder

Wat heb je nodig? Wat helpt je als paniek of machteloosheid de overhand nemen? Hoe leer je er mee omgaan zolang er geen medicijn beschikbaar is? Hoormij·NVVS is dé wegwijzer; geeft handvatten, betrouwbare voorlichting, stimuleert onderzoek, organiseert contact met andere mensen met tinnitus en heeft aandacht voor preventie. Sommigen gaan uit wanhoop zelfs in het buitenland op zoek naar een oplossing. Dit terwijl er goede behandelopties in Nederland zijn, die bewezen effectief en voorhanden zijn.

De adviezen vind je hier:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen