Nieuwe Aaw nieuws? in de winkel

Foto: Heemkundekring De Ketsheuvel

KAATSHEUVEL – De nieuwe uitgave van Aaw nieuws?, het tijdschrift van Heemkundekring De Ketsheuvel, ligt vanaf nu in de winkel.

Zoals gebruikelijk is ook deze editie weer een interessante mix van “oude” en “oudere” Kaatsheuvelse onderwerpen. Rode draad in dit nummer is koor La Jeunesse dat dit jaar 52 jaar bestaat. Door het hele blad door vindt u foto’s uit het rijke verleden van La Jeunesse.  En daarnaast vertellen drie leden het boeiende verhaal van het zangkoor dat haar roots heeft in de Sint Jozefkerk, maar geleidelijk aan vele muzikale wegen ging bewandelen. En wie in Kaatsheuvel, en daarbuiten, kent La Jeunesse nu niet?

In deze Aaw nieuws? wordt de serie van “Onze jongens” in Nederlands-Indië vervolgt. In dit derde deel volgen we de Kaatsheuvelse jongens die deel uitmaakten van de 7 December Divisie. De lange reis, die niet altijd vlekkeloos verliep, hun nieuwe leven toen ze in het verre Nederlands-Indië waren aangekomen en helaas ook over de eerste militairen die sneuvelden toen de eerste “politionele acties” waren begonnen.

Heel “Ketsheuvels” is natuurlijk ook Eduard Steenbergen. Zijn naam zal altijd verbonden blijven aan Kaatsheuvel en de Kaatsheuvelse heemkunde. Eduard, die ruim een jaar geleden overleed, liet een groot aantal aantekeningen na, waarin hij vertelt over zijn (gezins)leven, het dagelijkse leven in Kaatsheuvel, de school, de kerk en natuurlijk de schoenindustrie.

Verder terug in de geschiedenis is het verhaal over het Rampjaar van 1672, en wat die tijd betekende voor de mensen in onze regio. Luud de Brouwer, werkzaam bij het Regionaal Archief van Tilburg, vertelt wat het Rampjaar voor die mensen voor gevolgen had.

En dan is er nog een fraai portret van de beeldhouwer Daniel Steenbergen, die de kruisweg met vijftien staties voor de Sint Jozefkerk vervaardigde. De kruisweg was een geschenk voor pastoor De Klijn die in 1955 zijn 40-jarig priesterjubileum vierde.

Aaw nieuws? biedt weer volop leesplezier. En met de lange winteravonden voor de boeg is dat een aangenaam tijdverdrijf. De nieuwe Aaw nieuws? is vanaf nu te koop bij de Bruna en Primera in Kaatsheuvel.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen