Mobiele escaperoom bereidt zorg voor op cyberaanvallen

Foto: ETZ/Ellen den Ouden

TILBURG – Als de zorgsector te maken krijgt met ICT-uitval, kunnen de gevolgen desastreus zijn. Daarom is het belangrijk dat zorgorganisaties zich goed voorbereiden op hoe ze met ICT-uitval kunnen omgaan en het ook kunnen voorkomen. In Brabant kan dat vanaf nu met een mobiele escaperoom.

ICT-uitval als gevolg van cybercriminaliteit is een reëel risico voor de zorgsector. “Zorginstellingen zijn afhankelijk van een geavanceerde, goed werkende ICT-infrastructuur. Dat brengt risico’s met zich mee, want het maakt organisaties afhankelijk van alle technologie. Als het niet werkt, ligt alles plat, met alle gevolgen van dien”, legt Patricia van Roessel uit. Zij is coördinator crisisbeheersing bij Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB), een organisatie die de samenwerking ondersteunt van de acute zorginstellingen in Brabant, denk aan de ziekenhuizen, regionale ambulance voorzieningen (RAV’s), huisartsen en huisartsenposten en acute geestelijke gezondheidszorg.

Van Roessel: “We besteden binnen ons cursusaanbod veel aandacht aan het thema cybercriminaliteit en organiseren trainingen, oefeningen en netwerkbijeenkomsten met alle ICT-specialisten van zorginstellingen. Via de mobiele escaperoom willen we bij onze samenwerkingspartners spelenderwijs nog meer bewustwording creëren voor ICT-uitval en cybercriminaliteit. Met als belangrijkste doel dat we beter voorbereid zijn.”

Zo werkt het

Een grote vrachtwagentrailer is ingericht als mobiele escaperoom. Deelnemers starten met een korte uitleg van de spelleider. Daarna krijgen de deelnemers een casus voorgelegd: de zorginstelling heeft een bericht ontvangen over een hack waardoor alle computers op zwart komen te staan, tenzij de zorginstelling vier miljoen euro losgeld betaalt. Vervolgens lossen de deelnemers in de escaperoom onder tijdsdruk een aantal puzzels op onder tijdsdruk. Sommige puzzels richten zich op de samenwerking binnen de groep, andere op vragen en dilemma’s die horen bij ICT-uitval. Van Roessel: “Voor het oplossen van een incident in een instelling zijn teamwork en de juiste kennis over het probleem noodzakelijk. Die combinatie wordt in deze truck samengebracht.” Na afloop vindt een evaluatie plaats met de deelnemers. Daarbij gaat de groep samen met de spelleider in gesprek over wat er gebeurd is en waarom welke beslissingen zijn genomen.

Aanvraag mobiele escaperoom

Zorginstellingen kunnen de escapetruck vanaf januari 2023 reserveren via NAZB. Doelgroep zijn medewerkers die een rol hebben in de crisisteams van hun organisatie. De truck wordt gefinancierd vanuit de opleidings-/stimuleringsgelden van NAZB en is een samenwerking met Escaperoom Designer.

In de escaperoom lossen deelnemers puzzels op die zich focussen op cybercriminaliteit. (Foto: ETZ/Ellen den Ouden)
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen