Een herfstwandeling met je hond in het bos? Let dan hierop!

Foto: K9Shop - Jamie Street on Unsplash

De herfst komt er weer aan! Het is de tijd van het jaar waarin de natuur zich in 50 tinten bruin van haar mooiste kant laat zien. Er zijn in de herfst maar weinig dingen mooier dan het maken van een boswandeling. Over de met bladeren bestrooide paden, langs weelderig groeiende paddenstoelen en met een waterig zonnetje dat door de bomen schijnt. Hond aan de lijn en wandelen maar!

Een boswandeling met je hond in de herfst is geen gevaarlijk avontuur, maar er is wél een aantal zaken waar je op moet letten. K9 Shop en Loon op Zand Nieuws geeft je enkele tips.

1. Eikels, kastanjes, paddenstoelen, takken

In de herfst ligt het bos bezaaid met van alles en nog wat. De eikels en kastanjes zijn van de boom gevallen, takken zijn naar beneden gewaaid door een stevige wind en paddenstoelen sieren in allerlei varianten en kleuren de bodem. Er ligt dus genoeg voor je hond om mee te spelen en in zijn bek te pakken. Maar laat hem dat niet doen.

Eikels
Van eikels kan je hond flink ziek worden. In eikels zitten namelijk grote hoeveelheden tannine (looizuur). Als je hond daarvan te veel binnenkrijgt, kan hij misselijk worden, gaan braken of diarree krijgen. Bij een overdosis kunnen zijn nieren het zelfs begeven.

Paddenstoelen
Ook voor paddenstoelen geldt dat ze giftig kunnen zijn. Hoewel niet alle paddenstoelen schadelijk zijn na inname, zijn er zoveel verschillende soorten van dat niet altijd helder is of die ene paddenstoel wel of niet giftig is. Kies het zekere voor het onzekere en laat je hond geen enkele paddenstoel eten.

Dennenappels, takken en kastanjes
Dennenappels, takken en kastanjes zijn niet giftig, maar kunnen wel voor gezondheidsklachten bij je hond zorgen. Dennenappels en kastanjes kunnen bij inslikken vast komen te zitten in de keel of een verstopping veroorzaken in het maag-darmkanaal. Takjes kunnen versplinteren en voor wondjes in de mond zorgen.

2. Neem een handdoek mee

De kans dat je hond vies wordt tijdens een herfstwandeling in het bos is vrij groot. Neem dan ook een handdoek mee, zodat je na afloop alvast het eerste vuil van zijn vacht kunt verwijderen. Ben je met de auto naar het bos gereden? Denk dan ook aan je autobekleding. Neem een hondenhoes mee en reis veilig.

3. De herfst kan koud zijn

Hoewel de herfst prachtig is, kan het soms ook fris zijn. Ook voor honden met een korte vacht en honden die net vrolijk een meertje in zijn gedoken en dus kleddernat zijn. Let op de lichaamstemperatuur van je hond en geef hem een hondenjas aan, als hij dat nodig heeft.

4. Denk aan teken

Hoewel teken met name in de lente en zomer een gezondheidsrisico voor je honden vormen, kunnen ze ook op warme herfstdagen nog actief zijn. Neem dan ook een tekenpen mee tijdens je wandeling. Het bos is namelijk een plek waar teken graag en met veel verblijven.

5. Let op losloopgebieden

In de meeste natuurgebieden zijn honden welkom, maar dan moeten ze wel aangelijnd zijn. Laat je hond niet loslopen op plekken waar dat niet mag. Als hij andere dieren ruikt, wil hij daar waarschijnlijk naar op zoek. Leuk voor de hond, maar voor die andere dieren vaak geen pretje, omdat ze doorgaans bang zijn voor honden.

Er zijn in Nederland verschillende losloopgebieden, die je herkent aan de markeringen en bordjes. Je vindt de losloopgebieden op de website van Natuurmonumenten.

6. Nacontrole als je weer thuis bent

Ben je weer thuis van de boswandeling en hoeft je hond niet in bad? Doe dan toch een goede nacontrole. Check op de aanwezigheid van teken en andere beestjes. Kijk bij zijn poten of er geen kleine steentjes, takjes of splinters tussen de kussentjes zitten. Die kunnen voor nare wondjes zorgen.

Extra algemene wandeltips: let op de afstand en zorg voor eten en drinken

Wandelen vergt conditie. Ga je een tocht plannen, bedenk dan welke afstand jouw hond aan kan. Houd de wandeling bij jonge pups kort en bouw de afstand langzaam steeds verder uit. Zo bouwt je hond conditie op en kan hij steeds meer aan. Afhankelijk van het ras kunnen jonge honden vanaf 1 jaar een wandeling van zo’n 6 kilometer aan, is de algemene vuistregel. Ook hiervoor geldt, weet wat de conditie van je hond is en pas daar je tocht op aan. Heb je al een wat oudere hond met een mindere conditie? Begin ook dan met korte afstanden en bouw dit uit.

Zorg voor eten en drinken

Heb jij na het sporten ook altijd dorst en trek? Voor je hond geldt tijdens en na een wandeling exact hetzelfde. Neem dus snacks en water mee en pak op tijd een korte pauze.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: K9 Shop

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen