Basisschool de Touwladder start met onderwijs aan leerlingen uit Oekraïne

Foto: De Touwladder

KAATSHEUVEL – Maandag 9 mei zijn 13 leerlingen uit Oekraïne gestart op basisschool OBS de Touwladder in Kaatsheuvel. Er is een aparte klas voor deze leerlingen ingericht waar zij onderwijs krijgen en de Nederlandse taal leren. De leerlingen hebben de leeftijden van 7 t/m 12 jaar.

De leerlingen zijn op de eerste schooldag warm ontvangen door de leerkrachten. Bij de poort stond een pilaar met ballonnen in de kleuren van Oekraïne. De leerlingen gaven hun moeder een knuffel en liepen met de juf mee naar de klas. Zo begon een nieuw avontuur. In de klas zochten de leerlingen hun eigen plaatsje. Aan de stoelen hangt een tasje met daarop de tekst in het Oekraïens; ‘welkom op school, fijn dat je er bent’. In het tasje zit een broodtrommel en een dagboek met daarin een persoonlijk woordje van de leerkracht. Een boekje waarin zij dagelijks een stukje kunnen schrijven om hun herinneringen en belevenissen vast te leggen.

Bron: Jan Peters (De Duinkoerier)

Er zijn verschillende ondernemers en burgers die iets extra’s wilde doen voor deze leerlingen om hun een hart onder de riem te steken. Directeur Agnes Coolen heeft er alles aan gedaan om in een korte tijd leerkrachten te vinden. Hans de Peffer ging vorig schooljaar met pensioen. Hij is gevraagd en was enthousiast en stond meteen klaar om deze leerlingen les te gaan geven. Pamela van den Tillaart was ook bereid. Zij voelde zich geroepen dit te doen. ‘Het is vreselijk wat er is gebeurd. Ik wil deze leerlingen en ouders een warm welkom en een veilige plek kunnen bieden. Dit is ons gezamenlijke doel. Mijn motto is; De wereld is niet perfect, maar we kunnen proberen er samen 1 te creëren.’

Het is de bedoeling dat deze leerlingen tot de zomervakantie les krijgen op basisschool de Touwladder. Gemeente en schoolbesturen werken hard aan een scenario daarna. Het mooiste scenario zou zijn dat zij weer onderwijs kunnen krijgen in hun eigen land.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen