De Passie van de Langstraat is met deze 3e editie uitgegroeid tot een echte publiekslieveling

WAALWIJK – De Passie begon in 2018 relatief klein in de kerk aan de Haven en je kunt wel zeggen dat de Passie in 2022 is uitgegroeid tot een volwassen productie. Ondanks de uitdagingen van een pandemie, met periodes van lockdowns, niet kunnen repeteren of repeteren op afstand en daarbij het gemis van live uitvoeringen.

Sporthal de Slagen zat zaterdagavond 9 april bomvol. De voorstelling begon om 20:30 uur maar om 18:30 uur stonden de eerste enthousiaste bezoekers al voor de deur.

KLIK HIER om alle foto’s (148) te bekijken

Een volle zaal en een enorm kruis dat als podium diende

Vanwege de enorme grote zaal in Sporthal de Slagen kon er flink worden uitgepakt met bijvoorbeeld een enorm kruis wat als podium diende. Een fantastisch decor in Waalwijk voor het bijzondere verhaal over de laatste uren van Jezus. De moderne versie van het lijdensverhaal van Jezus. Een verhaal met een boodschap: over leven vanuit hoop, liefde en verbinding.

De boodschap van de Passie van de Langstraat kun je doorgeven als je je durft te laten zien

De Passie van de Langstraat heeft als doel, betekenis geven aan dat verhaal omdat het ook nu nog zoveel zeggenschap heeft. De boodschap van de Passie van de Langstraat werd via vertellers, zangers, koor en spelers doorgeven aan het publiek. Dat kan niet alleen met woorden, het moet echt zijn en doorleefd. Pas dan komt de boodschap aan. Belinda van Doorn die dit jaar de regie deed kan dat als geen ander. Zij past de Meisner acteertechniek toe, waarbij het de vaardigheid is om het waarachtige in de speler naar boven te brengen. De spelers, de solozangers of de zangers in het koor moeten zich kwetsbaar durven op te stellen. Daarvoor is vertrouwen en veiligheid nodig. Pas dan durf je je te laten zien. Dan maak je verbinding met de zaal die voelt: dit is niet gespeeld, het is gemeend.”

Solisten zorgden niet alleen voor ontroering in de zaal maar werden zelf ook geraakt

Hoe mooi was het te zien dat de solisten niet alleen het publiek roerde maar zelf ook werden geraakt tijdens hun zang, geraakt door de gevoelens van het personage dat zij vertolkte. Menselijke gevoelens die we allemaal kennen of kunnen voorstellen. Gevoelens van verlaten worden, verraden worden, of verlies van je eigen kind.

Stephan Peters (Jezus) liet zijn tranen de vrije loop, toen het verlaten worden door je vrienden op het moment dat je je vrienden het hardst nodig bij hem zo werd gevoeld. En hoe confronterend is het om publiekelijk te worden vernederd.

Of de wanhoop en spijt bij Mats die de rol van de verrader Judas vertolkte en zong: Ik ben maar een mens van vlees en bloed. Hoe heftig is dat, als je een keuze met ingrijpende gevolgen niet meer terug kunt draaien? Mats raakte ieders hart op het einde met het kwetsbaar gezongen Imagine (Nederlandse vertaling). Een prachtige boodschap, stel je eens voor een wereld zonder pijn? De strijd van Petrus (gespeeld door Erik Koenderink), de beste vriend van Jezus was voelbaar in zijn zang. En hoe groot moet de pijn en de angst van Maria zijn geweest. Je kind verliezen het is als moeder niet te verdragen. Josefine Wijnhoven raakte dat gevoel aan en bezorgde kippenvel.

Burgemeester Aussems van Waalwijk was voor de eerste keer aanwezig zij deed het slotwoord en had een speech voorbereid. Maar door wat ze tijdens de voorstelling heeft gevoeld en ervaren heeft ze de speech losgelaten. Mooi om te zien hoe ze daarmee kwetsbaar durfde te zijn. Ze stapte samen met Marianne het podium op die ze die avond had leren kennen. Ze begon met “Ik ben sprakeloos en dat gebeurt niet vaak”. Marianne naast haar straalde op het grote podium en stak haar duim op naar de cast en het koor.

Later gaf burgemeester Sacha Aussems via haar Socials nog een mooie een boodschap mee. “Vanavond was ik sprakeloos…. Wat een talent, wat een organisatie en wat een actuele boodschap. Zo indrukwekkend dat ik niet veel woorden had en dat gebeurt niet vaak. Een boodschap over leven vanuit hoop en liefde, niet vanuit angst. Over de samenleving die we zelf en samen zijn. Over het verschil maken. De dromer is aan het woord en wint het van de donkere ziel: een wereld voor ons allen. Denk niet zwart-wit, maar in de kleur van je hart! Omzien naar elkaar, samen dragen en delen. Een boodschap van liefde en verbinding. Over verbinding gesproken: ik heb vrienden gemaakt vanavond, met Marianne en Ingrid. Dank je wel Passie van de Langstraat, dank aan de geweldige performers en álle mogelijk makers! Jullie waren ongelooflijk, ik ben echt geraakt. En met mij velen! Op naar een mooie goede week op weg naar Pasen.

Hoe hebben de spelers de Passie beleefd?

  • Mats Lodenstijn (Judas) over de Passie: “HET WAS UITZINNIG!”
  • Lenie Hamers: (alt in het koor): “Mijn ervaring is dat we met een groep mensen die uiteindelijk elkaar niet kennen zoiets moois voor elkaar hebben gekregen zonder onenigheid of jaloezie. Dat we allemaal dezelfde Passie hebben en daardoor helemaal met elkaar verbonden zijn. We hebben genoten en dat geeft zoveel energie. Ik maak een diepe buiging voor de bedenker van de Passie Gera de Jong. Al dat werk achter de schermen is niet in te schatten het zijn geen uren dagen maar maanden. We hebben er allemaal hard aan gewerkt..het team Passie van de Langstraat….vrijwilligers ….koor solisten….volgelingen en niet te vergeten een fantastische regisseuse. Dat noem ik nog eens Passie!”
  • Erik Koendering (Petrus): “In één woord….ik voelde dat ik zelf geraakt werd, nam de tijd en liet het toe. Maar wat was het gaaf!!”
  • Stephan Peters (Jezus) over de Passie: “De zaal was uitzinnig de cast was uitzinnig. Het was pittig en ik vond het ook echt heel emotioneel. Ik heb gehuild op het podium maar ik heb ook echt genoten van iedereen.”
  • Anita Perry (sopraan in het koor): “Het was geweldig om te doen.”
  • Finnian Ryu Baginda, één van de volgelingen: “Ik vond het een super leuk en hecht team. Het was indrukwekkend en geweldig om hier aan mee te kunnen doen. Je ziet de passie in mensen die hieraan mogen meedelen. Het was een hele sensatie om deel te mogen nemen.”

Burgemeester Hanne van Aart was ook aanwezig en was ook onder de indruk: “Ik vond het ongekend goed, de liedjes en actualiteit briljant verweven en gezien de reacties van alle mensen in het publiek, mag je zeker zeggen dat het ieders verwachting had overtroffen.”

Als er geen woorden meer zijn, dan kunnen we zeggen dat het doel om echt betekenis te geven aan het verhaal is behaald. Dat we met de Passie van de Langstraat geen indruk hebben gemaakt vanuit het ego, maar een indruk hebben achtergelaten en een boodschap van hoop en zoals de burgemeester Aussems het zo mooi verwoord heeft. De dromer is aan het woord en wint het van de donkere ziel.

De organisatie van de Passie van de Langstraat, bedankt iedereen die aanwezig was in de Slagen. Maar bovenal grote dank aan het team van vrijwilligers en de mensen van het licht en geluid, die achter de schermen maakte dat alles op rolletjes liep. Zonder deze vrijwilligers was deze Passie in deze vorm nooit mogelijk geweest. Dank ook aan het fantastische koor, de talentvolle cast en een geweldig live band. Belinda van Doorn voor alles wat zij ons in zo’n korte tijd heeft geleerd. We genieten nog volop na! En tot volgende jaar!

Meezingen in het koor

Wil je volgend jaar meezingen in het koor? Meld je dan aan via [email protected]

Passie gemist

Heb je de Passie gemist dan is er de mogelijkheid deze terug te kijken op eerste en tweede Paasdag bij Langstraat TV om 11:00 uur in de ochtend en 20:00 uur in de avond.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen