Herenboeren De Langstraat hebben een SOK!

LANGSTRAAT – Harry Wesseling, Co-leider bij Herenboeren NL, kwam onlangs naar Waalwijk. Op bezoek bij de Herenboeren De Langstraat ondertekende hij de samenwerkingsovereenkomst (SOK) met de recent opgerichte coöperatie. Voortaan zijn de Herenboeren De Langstraat een onderdeel van een snel groeiende landelijke beweging.

Herenboeren De Langstraat is een groep mensen uit de regio die samen een eigen boerderij willen oprichten: een Herenboerderij. Dit doen ze door gezamenlijk grond te pachten (of te kopen) en een boer in dienst te nemen. De groep moet daartoe wel groot genoeg zijn. In de praktijk betekent dat ongeveer 150 huishoudens nodig zijn om te kunnen starten. Een Herenboerderij bestaat uiteindelijk uit maximaal circa 200 huishoudens ofwel 500 monden. Met elkaar vormen ze een coöperatie, worden ze mede-eigenaar van de boerderij en nauw betrokken bij de productie van hun voedsel. De “boeren” weten waar hun eten vandaan komt. De praktijk van draaiende boerderijen leert dat er ook vaak andere activiteiten rondom de productie en bereiding van voedsel en de educatie van kinderen worden georganiseerd.

Door het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst (SOK) zijn de Herenboeren De Langstraat verzekerd van ondersteuning vanuit de landelijke organisatie. Denk aan hulp in de zoektocht naar een geschikte locatie, er is een uitgebreid netwerk. Denk aan de boer die vanuit Herenboeren Nederland wordt gedetacheerd op locatie. Er is in de achterliggende jaren een schat aan kennis en kunde verzameld waar Herenboeren De Langstraat dankbaar gebruik van zullen maken. Omgekeerd zullen vanuit de Herenboeren de Langstraat bijdragen komen, kennis worden opgebouwd.

Ondertussen zijn er 14 Herenboerderijen in Nederland succesvol in bedrijf en maar liefst 40 in oprichting. En Herenboeren De Langstraat groeit als kool. Er is heel veel animo. Er zijn al 85 (e-mail) adressen verzameld van mensen die hebben aangegeven te willen aansluiten. Die 85 adressen staan voor circa 160 personen of monden. Het resultaat van slechts 10 maanden mond op mond reclame.

Een Herenboerderij is, een gemengd bedrijf, uiteindelijk 15 tot 20 hectare groot en voedt straks ongeveer 500 mensen. Een locatie kan passen binnen sommige natuurgebieden, want de werkwijze garandeert herstel van de bodem, van de biodiversiteit. Het kan gaan om een boer, boerenbedrijf dat haar bedrijfsvoering aan wil passen.

Na het ondertekenen van de SOK werd er op de samenwerking en op de toekomst een toost uitgebracht. We zijn onderweg naar een rijke oogst.

Mail                     [email protected]
Facebook            Herenboeren De Langstraat | Facebook
website               www.delangstraat.herenboeren.nl

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen