Arjan Mohmand wint regionale finale voorleeswedstrijd Read2Me!

Foto: Bibliotheek Midden Brabant

TILBURG – Het was spanning en sensatie op 15 maart in Theater de Leest in Waalwijk. Acht voorleeskampioenen streden voor een plekje in de provinciale finale van Read2Me!, dé voorleeswedstrijd voor de brugklas. Arjan Mohmand van het 2College Durendael uit Oisterwijk bleek uiteindelijk de beste voorlezer uit Midden-Brabant te zijn. Hij las voor uit het boek Raveleijn van Paul van Loon.

Arjan neemt het tijdens de provinciale ronde op 8 april in Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle op tegen de andere regionale voorleeskampioenen. De landelijke finale 2022 vindt plaats op 4 juni Podium Hoge Woerd (in De Meern Utrecht). Arjan zelf heeft er in ieder geval vertrouwen in: ““Ik wil mezelf graag uitdagen met het lezen en voor de volgende wedstrijd ga ik alvast hard oefenen.”

Het juryoordeel: een prettige stem en natuurlijke uitstraling

Een vakkundige jury bestaande uit de schrijfsters Juultje van de Nieuwenhof, Tirza den Boer en Anna van den Berg, samen met beleidsmedewerker bij de gemeente Tilburg Meike Quataert hadden er een zware taak aan om de beste voorlezer te kiezen.
Vooral de prettige stem van Arjan en zijn natuurlijke uitstraling tijdens het voorlezen werden geprezen. Hij nam het publiek en de jury meteen mee in het gekozen fragment. Dat hij groot fan van de Efteling is, was wel duidelijk te merken.

Namens de jury reikte de wethouder van onderwijs Dilek Odabasi – Seker de prijzen uit. Het belang van (voor)lezen voor en door kinderen en jongeren wordt in deze gemeente al jarenlang onderschreven door het project Waalwijk Taalrijk.

De kandidaten die meededen aan de kwartfinale zijn leerlingen van de 2College locaties Durendael, Jozefmavo en de Ruivenmavo, het Mill-Hillcollege, het Willem van Oranjecollege, Campus013, Odulphuslyceum, en SG De Overlaat.

Enthousiast publiek kiest publiekswinnaar

Ongeveer 75 supporters waren aanwezig om de finalisten aan te moedigen. Zij mochten ook een publieksstem uitbrengen. Na de telling van de formulieren kwam daar Julia Smeets uit als publiekswinnaar. Zij las een spannend fragment voor uit Jacht van Cis Meijer.

De prijzen voor de winnaars zijn dit jaar ter beschikking gesteld door Juultje van den Nieuwenhof. Alle deelnemers kregen van de Bibliotheek Midden-Brabant ook een exemplaar van het Achterhuis van Anne Frank mee.

Over leesplezier en Read2Me

Read2Me! is een project waarin leesplezier gestimuleerd wordt. Uit recente onderzoeken blijkt dat het steeds lastiger wordt om jongeren te motiveren tot het lezen van boeken. Met de leestips die lees- en mediaconsulenten van de Bibliotheek Midden-Brabant geven op middelbare scholen, hopen we leerlingen te laten ervaren dat (voor)lezen uit een passend boek wél leuk kan zijn.

Het project wordt mogelijk gemaakt door Kunst van Lezen. Kunst van Lezen richt zich op de kennismaking met de wereld van het boek en de literatuur. Kunst van Lezen bedient diverse leeftijdsgroepen. Voor de doelgroep 12-18 jaar is Read2Me! één van de projecten waar Kunst van Lezen zich hard voor maakt.

Foto: Bibliotheek Midden-Brabant
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen