Aantal elektrische en hybride auto’s met 38% gestegen

Foto: Pixabay

In de afgelopen tien jaar nam het aantal personenauto’s met 13,8% toe. Zo telde Nederland op 1 januari 2022 ruim 8,9 miljoen personenauto’s. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral het aantal elektrische en hybride auto’s neemt snel toe. Begin 2021 telde Nederland nog 526,5 duizend elektrische en hybride auto’s, op 1 januari 2022 waren dit er ruim 725,5 duizend: een stijging van bijna 38% in een jaar tijd. Pricewise vertelt meer over deze en andere recente ontwikkelingen rondom autobezit.

Ontwikkelingen brandstofsoorten

Op 1 januari 2021 was bijna 1 op de 17 personenauto’s in Nederland een elektrische of hybride auto. Inmiddels is dit voor meer dan 1 op de 12 personenauto’s het geval. Een van de grote voordelen van de aankoop van een volledig elektrische auto, en daarmee een van de mogelijke oorzaken van deze stijging, is de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Het aantal auto’s dat rijdt op andere brandstoffen steeg het afgelopen jaar licht of daalde. Zo steeg het aantal benzineauto’s met slechts 0,7% en daalde het aantal personenauto’s dat op diesel rijdt met maar liefst 8,7%. Dieselauto’s verdwijnen het hardst uit steden waar de milieuzone geldt.

Leeftijd personenauto neemt toe

De leeftijd van de personenauto’s in Nederland is de afgelopen jaren toegenomen. Zo was het aantal personenauto’s jonger dan 5 jaar begin 2012 nog bijna 30%. Op 1 januari 2022 was nog slechts 24,7% van alle personenauto’s jonger dan 5 jaar. Verder was begin 2012 slechts 14,6% van de personenauto’s 15 jaar of ouder, terwijl dit aandeel begin 2022 ruim 25% bedroeg. De oorzaken? Auto’s gaan steeds langer mee en jongeren kopen vooral tweedehandsauto’s. Ook het chiptekort heeft de auto-industrie hard geraakt in 2021, waardoor veel kopers naast een nieuwe auto grepen en kozen voor een gebruikte auto.

Aantal youngtimers gestegen

Het aantal youngtimers, auto’s die tussen de 15 en 25 jaar oud zijn, is sterk toegenomen. Waar het aantal youngtimers in 2012 nog 10,7% van het totale aantal personenauto’s bedroeg, stond de teller in januari 2022 op 21,1%. De populariteit van youngtimers kan te verklaren zijn door enkele voordelen die komen kijken bij de aanschaf van een youngtimer. Zo betalen ondernemers sinds 2016 minder bijtelling omdat de bijtelling over de dagwaarde in plaats van over de cataloguswaarde wordt berekend. Daarnaast geldt er voor youngtimers een aantrekkelijke verzekeringspremie voor de autoverzekering en is het voor relatief weinig geld mogelijk om in een luxe auto te rijden.

Bron: Pricewise.nl – Aantal elektrische en hybride auto’s met 38% gestegen

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen