Gemeentelijke belastingen huiseigenaren Loon op Zand gedaald met 4,3%

Foto: PIxabay

Huiseigenaren in de gemeente Loon op Zand betalen dit jaar gemiddeld 4,3 procent minder aan woonlasten, zo blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Gemeentelijke belastingen

De gemeentelijke belastingen, zoals de ozb en de afvalstoffenheffing, zijn per gemeente verschillend en worden jaarlijks aangepast. Vereniging Eigen Huis (VEH) onderzoekt ieder jaar de ontwikkeling hiervan. Zo zijn huiseigenaren in Loon op Zand dit jaar in totaal 894,29 euro kwijt aan woonlasten. Vorig jaar was dit 934,65 euro. Dat komt neer op verlaging van 4,3 procent. De OZB steeg van 372,09 euro in 2021 naar 377,45 euro. De afval- en rioolheffing daalde met 35,64 euro resp. 10,08 euro.

Overigens betalen Loonse huiseigenaren circa 200 euro meer aan belastingen ten opzichte van huiseigenaren in de gemeente Waalwijk.

OZB als gatenvuller

“Het kabinet moet gemeenten structureel voldoende geld geven om opgedragen Rijkstaken zoals de jeugdzorg uit te voeren. Gebeurt dat niet dan is de kans groot dat steeds meer gemeenten de OZB moeten verhogen. Huiseigenaren laten opdraaien voor tekorten in de jeugdzorg is voor de vereniging onverteerbaar. Dat probleem moet op een andere manier worden opgelost,” zegt directeur belangenbehartiging Karsten Klein van de Vereniging Eigen Huis. Veel gemeenten geven aan dat de OZB voor hen de enige mogelijkheid is om tekorten bij de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg te dekken. Het kabinet kondigde in het coalitieakkoord een bezuiniging op de jeugdzorg aan van 500 miljoen per jaar vanaf 2025. De Eerste Kamer wil dat dit wordt teruggedraaid.

Hoe is er onderzocht?

VEH doet jaarlijks onderzoek naar de gemeentelijke woonlasten; in december is een steekproef gedaan onder ruim 100 gemeenten en in februari een onderzoek onder alle gemeenten. Deze onderzoeken worden uitgevoerd door Marlyse Research. De gepubliceerde bedragen zijn gebaseerd op de tarieven die gemeenten hebben verstrekt en op de gemiddelde WOZ-woningwaarden van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De cijfers van prijsstijgingen zijn afkomstig van toezichthouder De Waarderingskamer.

KLIK HIER voor een overzicht van alle gemeenten

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen