80 jaar bevrijding van de Gemeente Loon op Zand

08 okt , 9:33 Nieuws
poster
Het Witte Kasteel
Op zaterdag 26 oktober vieren we dat de Gemeente Loon op Zand 80 jaar geleden bevrijd werd. Op het terrein van Landgoedfair “Het Witte Kasteel” presenteert Stichting Oranjevieringen in de Gemeente Loon op Zand een verbindend programma waarin vrede en vrijheid centraal staan.

80 jaar bevrijding

In oktober 1944 werd de Gemeente Loon op Zand bevrijd van de bezetting door Nazi-Duitsland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er een enorme strijd geleverd voor onze vrijheid, een kostbaar goed waar we zuinig op moeten zijn. Vrede en vrijheid zijn niet vanzelfsprekend; ze moeten worden gekoesterd en doorgegeven.

Feit, fictie of fantasie

80 jaar na de bevrijding van Loon op Zand is er veel veranderd. In onze prachtige gemeente kunnen we vrij zijn en ons vrij voelen – dat is een feit! Maar… kijk eens naar de televisie, luister naar de radio, of volg sociale media. Dan zie je meteen dat vrede niet vanzelfsprekend is, en dat op veel plaatsen in de wereld echte vrijheid nog steeds niet wordt ervaren. Zou het niet fantastisch zijn om verbinding te zoeken met elkaar, met andere culturen, gewoonten en geloven, om van elkaar te leren en samen te genieten?

Vrede, vrijheid en verbinding

Stichting Oranjevieringen in de Gemeente Loon op Zand wil met het programma op 26 oktober stilstaan bij de bevrijding 80 jaar geleden. Ook wordt er teruggeblikt op de periode tussen 1944 en 2024. Er is veel bereikt waar we trots op mogen zijn, maar er is ook nog 'werk aan de winkel'. We moeten daarom vooruitkijken naar de komende 80 jaar en verder.

Uitgebreid programma

Het programma op 26 oktober begint om 09:30 uur en biedt een afwisselend en toegankelijk programma voor jong en oud.
  • 09:30 uur - Viering onder leiding van Pastoor Luijckx
  • 11:00 uur - Gezellig samenzijn met koffie en thee
  • 11:30 uur - Officiële opening van 80 jaar bevrijding: Toespraak door burgemeester Ronnes -  Overhandiging van een aandenken aan 80 jaar bevrijding - Herinnering aan vrede en vrijheid door de kinderraad - Optreden van de Vendelgroep - Muziek van doedelzakspeler Thomas Kerhof
  • 12:00 uur - Opening van de expositie over de bevrijding, samengesteld door Heemkundekring Loon op ’t Sandt en Heemkundekring Kaatsheuvel (doorlopend geopend vanaf 12:30 uur)
  • 12:00 uur - Gezamenlijk concert door Koninklijk Erkende Muziekvereniging Concordia en Sophia’s opleidingsorkesten
  • 13:00 uur - Optreden van Gezelligheidskoor Vitamine C
  • 13:20 uur - Lezing door Heemkundekring Loon op ’t Sandt en Kaatsheuvel
  • 14:00 uur - Het verhaal van Bashar, een vluchteling uit Syrië
  • 14:45 uur - Optreden van Time Out Acoustic Selection (TOAS). TOAS is de akoestische tak van de bekende coverband Time Out uit de regio Tilburg-Waalwijk. De groep brengt dynamische en harmonieuze covers in de stijl van soul, pop, jazz en een vleugje country, begeleid door een gitarist en drum-beatbox.
  • 15:15 uur - Lezing door Ron van Vugt. Ron, oorlogsveteraan en deelnemer aan diverse vredesmissies, deelt zijn persoonlijke verhaal en visie op vrede, vrijheid en verbinding
  • 15:45 uur - Tweede optreden van Time Out
  • 16:15 uur - Einde van het programma
Doorlopend is er een wereldmarkt met diverse kramen. Op het terrein achter “Het Witte Kasteel” staan legervoertuigen en de tentoonstelling van de heemkundekringen is te bezoeken in het kasteel. Daarnaast is Museum ’40-’45 aan de Dr. Van Kesselstraat de hele dag geopend voor bezoekers.

Een verbindend programma voor iedereen

De werkgroep '80 jaar bevrijding' heeft een gevarieerd programma samengesteld, dat verbinding legt tussen verleden, heden en toekomst. Het is een programma voor Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer, waarin de basis wordt gelegd voor vrede, vrijheid en verbinding in de komende jaren.

Meer informatie

Voor meer informatie over het programma kunt u terecht op de website van Stichting Oranjevieringen in de Gemeente Loon op Zand: www.oranjeviering.nl. De organiserende werkgroep is bereikbaar via [email protected].
Werkgroep 80 jaar bevrijding Gemeente Loon op Zand
Maria Dierckxsens
Marianne Verschure
Kees Hesselmans
Maikel van der Velden