80 jaar bevrijding: een dag van verbinding, vrede en vrijheid

26 okt , 22:43 Nieuws
p1071265
© Jan Heijs
LOON OP ZAND - Op 26 oktober werd in de gemeente Loon op Zand stilgestaan bij 80 jaar vrijheid, een mijlpaal die op het terrein van Landgoedfair “Het Witte Kasteel” werd gevierd. Het evenement, georganiseerd door Stichting Oranjevieringen, bracht jong en oud samen met een gevarieerd programma waarin vrede en vrijheid centraal stonden. 
De dag begon met een viering onder leiding van pastoor Luijckx, gevolgd door een inspirerende toespraak van burgemeester Ronnes, waarin hij de historische betekenis van de bevrijding benadrukte. Hoogtepunten van het programma waren onder andere een optreden van doedelzakspeler Thomas Kerhof, een concert door Muziekvereniging Concordia en het optreden van Time Out Acoustic Selection (TOAS). 
Een bijzondere bijdrage kwam van de kinderraad, die herinnerde aan het belang van vrede, en een verhaal van Bashar, een Syrische vluchteling, die de kracht van verbinding illustreerde. Door de dag heen konden bezoekers genieten van een wereldmarkt, historische exposities en het museum '40-'45.
Het evenement was een eerbetoon aan de bevrijding van 1944, maar ook een oproep om te blijven werken aan vrede en vrijheid, nu en in de toekomst.