In gesprek met ‘levende boeken’ over dementie

Foto: Pixabay

LOON OP ZAND – Door in gesprek te gaan met bezoekers hopen de ‘deelnemende boeken’ bij te dragen aan meer begrip rondom dementie. De werkgroep Dementie Vriendelijke Gemeente Loon op Zand verwacht zo boeiende gesprekken waarin vooroordelen worden weggenomen en taboes doorbroken.

1 op de 5 mensen krijgt dementie en daarvan woont 70% nog thuis. Daarom is aandacht voor dementie belangrijk. In de gemeente Loon op Zand werken we samen met inwoners, mantelzorgers en ondernemers aan een dementievriendelijke gemeenschap. Een van de doelstellingen is het taboe rondom dementie doorbreken. Daarom kun je op dinsdag 21 september met ‘menselijke boeken’ in gesprek in de bibliotheek Loon op Zand. De boeken worden verbeeld door allemaal mensen die op hun manier te maken hebben met dementie.

Je kunt in gesprek gaan met:

  • Een mantelzorgmakelaar, die er is voor de mantelzorgers om de zorgvragen heen. Voor de zorgvrager is er meestal voldoende geregeld. Maar wie kijkt er nu om naar de mantelzorger? Mantelzorg overkomt je, het lijkt zo vanzelfsprekend maar dat is het niet. Het is vaak een grote opgave. De mantelzorgmakelaar kijkt naar binnen welke wet de hulpvraag valt en informeert op het terrein van zorg, wonen, financiën, werk, welzijn en passend onderwijs.
  • Een welzijnsbegeleider, die de “mens” centraal laat staan en met veel passie en plezier een zinvolle daginvulling op maat geeft aan de cliënten. Ze verbindt mensen met hun achtergrond van hobby’s en gewoontes van vroeger door middel van herinneringen en activiteiten in Park Vossenberg. Persoonlijke aandacht verhoogt het levensgeluk en geeft weer een verhaal.
  • Een activiteitenbegeleidster van een dagbesteding voor mensen met dementie. Ze heeft ruime ervaring om mensen met geheugenproblemen of dementie een lach op het gezicht en een zinvolle dag te bezorgen. Haar motto is: Het is altijd feest als je op de Rode Loper bent geweest.
  • Een mantelzorger, die zorgt voor haar partner met dementie.

Je kiest uit de aanwezige ‘boeken’ een titel waarover je meer wilt weten en met dat gekozen boek ga je 20 minuten in gesprek. Het boek vertelt zijn of haar verhaal met betrekking tot het onderwerp dementie. Als lezer mag je alles vragen, maar het boek mag ook vragen stellen aan jou. In korte tijd ontstaan er zo vaak boeiende gesprekken waarin vooroordelen worden weggenomen en taboes doorbroken. Door in gesprek te gaan met bezoekers hopen de deelnemende boeken bij te dragen aan meer begrip rondom dementie.

Deze middag wordt georganiseerd door de werkgroep Dementie Vriendelijke Gemeente Loon op Zand.

Praktische informatie

  • Datum: dinsdag 21 september 2010
  • Tijd: 14.30 tot 16:30 uur
  • Locatie: Bibliotheek Loon op Zand, Kloosterstraat 2, 5175BJ Loon op Zand
  • Kosten: geen

Aanmelden: via de Bibliotheek Loon op Zand. Dit kan in de Bibliotheek zelf of telefonisch via 0416- 363 868 tijdens openingsuren. Ook kun je een mail sturen naar [email protected]. Geef bij aanmelden de voorkeur(en) voor de boek(en) waar je mee in gesprek wilt door en je ontvangt een bevestiging met tijdstip.

Kijk voor meer informatie op: www.bibliotheekmb.nl/dementie

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen