Geen Samenloop voor Hoop meer

Foto:

Een Samenloop voor Hoop! En daar blijft het helaas bij! Bij die hoop om zo een mooi en groots evenement te kunnen realiseren. Een 24-uurs evenement waarin de verbinding wordt gezocht tussen lotgenoten, hun naasten en mensen die als deelnemer en/of bezoeker hun betrokkenheid tonen met mensen die leven met en na kanker.

Onze Samenloop voor Hoop, Gemeente Loon op Zand, stond na 2 keer om veiligheidsredenen te hebben moeten uitstellen, gepland in het Pinksterweekend 5/6 juni 2022. Per 1 mei 2021 zouden we weer een officiële doorstart maken vol vertrouwen dat onze Samenloop zo succesvol zou zijn dat we dit evenement elke 2 jaar op de kalender konden zetten.

Gemeente Loon op Zand in het paars

Kunt u het zich inbeelden? De Gemeente Loon op Zand een week lang in het paars, met als afsluiting het bekendmaken wat de Samenloop voor Hoop heeft opgebracht. Het afsluitende weekend met 24 uur lang veel activiteiten op en bij de Kasteelweide en het Witte Kasteel. Een wandelestafette, drie ceremonies, een kinderloop, een braderie, amusement en een speciaal programma voor lotgenoten. Het gaat helaas niet gebeuren.

Het KWF trekt de stekker eruit

Na 15 jaar en265 Samenlopen trekt het KWF de stekker eruit. Het nieuws plotseling en overvallend met als reden dat er geen Samenlopen zijn geweest in 2020 en 2021. Plotseling en overvallend omdat alle lokale organisaties op dinsdag na Pasen via een kort mailtje werden geïnformeerd. Plotseling en overvallend omdat veel organisaties al zo ver waren dat er voldoende vrijwilligers waren, deelnemende teams zich hadden ingeschreven, sponsoren medewerking hadden toegezegd. Plotseling en overvallend omdat zoveel mensen die leven met en na kanker en hun naasten door alle communicatie en informatie uitkeken naar het evenement met een lach en een traan, waar ze hun zorgen even konden parkeren.

De lokale organisaties

Het eenvoudige mailtje van het KWF sloeg in als een bom. Emoties werden geuit en gedeeld. Teleurstelling, boosheid, aan de kant gezet, zijn een aantal van die emoties die veelal digitaal werden uitgewisseld tussen lokale bestuurders, tussen de vrijwilligers binnen de organisaties en vooral naar het KWF gericht.
Het is voor lokale organisaties niet mogelijk zelfstandig de Samenloop een doorstart te geven. Het concept Samenloop is namelijk afkomstig vanuit Amerika, waarvoor een dure licentie moet worden betaald. Zonder steun van een grote organisatie zoals het KWF kunnen we dus niet verder. Het KWF geeft zelf ook aan dat we het concept van een 24 uurs wandelestafette, de bijbehorende ceremonies, de naam “Samenloop” niet mogen gebruiken zonder genoemde licentie.

De Goede Doelen

In 2019 heeft de nieuwe directeur van het KWF aangegeven dat men een nieuw, meer maatschappelijk pad gingen bewandelen. Ik citeer: “het meeste geld voor onderzoek moet vanuit de overheid komen. Wij als KWF gaan, zoals ze zelf noemen van alle “geef euro’s”, opgehaald dus door met name de samenlopen voor slechts 40% naar onderzoek overmaken. 60% Staat beschikbaar voor lokale projecten waar organisaties en/of projectgroepjes zich richten op de lotgenoten.
Voor onze Samenloop voor Hoop hebben wij de samenwerking gezocht met Inloophuis TOON in Waalwijk en Inloophuis Midden-Brabant in Tilburg.

Bestuur Samenloop voor Hoop Gemeente Loon op Zand

Na het informeren van de vrijwilligers en andere betrokkenen is het bestuur van de Samenloop voor Hoop zich gaan beraden over de ontstane situatie. Op het moment dat we de officiële start per 1 mei zouden formaliseren hebben we moeten accepteren dat de stekker uit de Samenloop is getrokken en dat een verdere samenwerking met het KWF geen optie meer is.

Gelukkig werd het bestuur beraad geen exitgesprek. Wij gaan door. De afgelopen 2 jaar hebben wij elkaar leren kennen in samenwerking, motivatie en maatschappelijke betrokkenheid.

Het voelt serieus goed dat wij hebben besloten door te gaan. Wij gaan, qua activiteiten uiteraard wat kleinschaliger, verder om onze maatschappelijke betrokkenheid concreet te maken. De komende tijd gaan wij ons beraden met welke acties/activiteiten wij ons gaan inzetten die het best passen bij onze doelen.
Tijdens ons beraad zijn wij overeengekomen om bij onze doorstart als doel te kiezen voor onze twee inloophuizen. De inloophuizen bieden zoveel mogelijkheden voor lotgenoten en naasten, die het leven met en na kanker zoveel beter maken. De inloophuizen zijn daarbij grotendeels afhankelijk van sponsoren en vrijwilligers. Door de, ook voor de inloophuizen, moeilijke Corona tijd verdienen ze in onze ogen die noodzakelijk financiële steun.

Wij zijn ervan overtuigd dat met dezelfde motivatie onze vrijwilligers ons blijven steunen om samen mooie projecten te organiseren. Mochten er lezers zijn die ideeën hebben, die met ons willen samenwerken en/of een bijdrage willen leveren in welke vorm en welke manier dan ook, dan horen we dat graag. ([email protected]).

Wij sluiten een drukke maar inspirerende periode van het werken naar onze Samenloop af, maar starten vol motivatie het zoeken naar goede doelen en mooie activiteiten om geld in te zamelen.

Namens het bestuur
Frank Tabbers

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen